Črna kuhinja: Jo je sploh vredno imeti?

Črna kuhinja je vse bolj priljubljena
Črna kuhinja je vse bolj priljubljena

Več desetletij so prevladovale snežno bele kuhinje, saj je bela veljala za simbol čistosti. Omarice, pult in tudi drugi dodatki v njej so bili beli. Nekaj zgodovinskih trendov je to sicer spremenilo in kuhinjske barve so letele po celotnem barvnem spektru, vse od oranžne do turkizne in celo pozlačene. Bolj kot je imela pomen svetloba med kuhanjem, več bele barve je bilo spet v naših kuhinjah. V zadnjih letih pa se je v ospredje premaknila najtemnejša med barvami – črna. Zadnje desetletje je zaznamoval strm vzpon črnih kuhinj, ki so postale zelo priljubljene. Sofisticiranost črnega marmorja z belimi žilami, črni kuhinjski elementi, črne kuhinjske omarice in vse ostalo v črni barvi. Črna je vse bolj prisotna v naših domovanjih in glavni vprašanji ostajata isti. Ali je kuhinja lahko črne barve? Je črna kuhinja samo trend, ki ne bo preživel desetletja?

Črne kuhinje so prečudovite

Katalogi in spletne strani ter družbena omrežja so polna črnih kuhinj. Razlog za to je sila enostaven. Črne kuhinje so čudovite, elegantne in moderne. Padejo v oči in ostanejo še kar nekaj časa v mislih opazovalca. Poglavitni dvom pri nakupu črne kuhinje je svetloba v prostoru, kar je racionalen dvom. Kljub svoji lepoti in eleganci pa so črne kuhinje, predvsem v Sloveniji, še vedno nekakšen tabu. Vsako gospodinjstvo nima možnosti menjave kuhinje na deset ali manj let in težko je slediti spreminjajočim se trendom.

Pri črnih kuhinjah predvsem kuhinjske omarice in kuhinjski pult igrajo pomembno vlogo z odbijanjem svetlobe. Nikakor ne želimo vizualno zmanjšati prostora, ker smo izbrali črno kuhinjo. Črna je lahko celotna kuhinja, lahko pa le posamezni element:

  • hladilnik v črni barvi,
  • črne kuhinjske omarice,
  • črne stene in tla,
  • črno pomivalno korito in armatura.

Zgornji elementi so glavni predstavniki kuhinje, ki bi si jih želeli v črni barvi. Načeloma velja za odlično kombinacijo bela in siva osnova z zgoraj opisanimi črnimi kuhinjskimi elementi.

Črna kuhinja lahko odbija svetlobo in s tem pridobi na vrednosti
Črna kuhinja lahko odbija svetlobo in s tem pridobi na vizualni vrednosti

»Zadnje čase lahko opažamo vse večje povpraševanje in uporabo črnih kuhinj. Gre za drugačen trend, kot so bili črni kuhinjski elementi ali kuhinjski pult. Tu gre za črne omarice, črno barvo, črna tla in različne nianse črne za kuhinjske pripomočke,« je za revijo Architectural Digest povedala Laurie Pressman iz barvnega inštituta Pantone v ZDA. »Ko je govora o estetiki, prinaša črna barva veliko mero sofisticiranosti in formalnosti, a je vse odvisno od tega, kako je stilsko usmerjen celoten prostor. V svoji črni kuhinji sem črno pomešala s svetlejšimi elementi, da oboje pride veliko bolj do izraza,« je za isto revijo povedala lastnica črne kuhinje.

Pasti ob nakupu črne kuhinje

Ko se odločate za nakup črne kuhinje, je pametno poseči po nekaterih nasvetih tistih, ki črno kuhinjo že imajo. Tokrat vam bomo postregli s štirimi hitrimi nasveti, ki jih morate paziti pri izbiri črne kuhinje, in sicer glede:

  • barve in materiala pomivalnega korita in armature,
  • osvetlitve prostora (oziroma kuhinje v tem primeru),
  • čiščenja kuhinje in njenega vzdrževanja,
  • kuhinjskih pripomočkov in aparatov.

Nasvete smo podrobneje predstavili v prispevku Nasveti pri nakupu črne kuhinje.

Črni kuhinjski elementi lahko pridejo do izraza le z nekaj svetlimi elementi
Črni kuhinjski elementi lahko pridejo do izraza le z nekaj svetlimi elementi
Prejšnji članek7 stvari, ki ne sodijo na podstrešje
Naslednji članekPozor! To se je v trgovinah spremenilo
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.