Kako zaščititi naprave pred udarom strele: 5 učinkovitih načinov

Lightning Storm in the Night Sky Above Residential Houses in Essex, UK.
Foto: Jonathan Beckett iz iStock

Udar strele je naravni pojav, ki lahko povzroči resno škodo na elektronskih napravah. Ne samo, da je škoda lahko finančno breme, ampak tudi izguba podatkov in motnje v poslovanju lahko povzročijo veliko težav. Zato je pomembno, da se ustrezno zaščitite pred udarom strele. V tem članku bomo predstavili pet učinkovitih načinov, kako zaščititi naprave pred udarom strele.

1Namestitev strelovodnega sistema:

Ena od najboljših zaščitnih ukrepov je namestitev strelovodnega sistema. Strelovodni sistem usmerja električno energijo strele v zemljo, namesto da bi se ta razlila v vaše stavbe in naprave. To zmanjšuje tveganje za poškodbe naprav. Za namestitev strelovodnega sistema se posvetujte s strokovnjaki, ki bodo ocenili vaše potrebe in izvedli ustrezno namestitev.

2Uporaba prenapetostnih zaščit:

Prenapetostne zaščite so naprave, ki varujejo vaše elektronske naprave pred nenadnimi nihaji napetosti, ki jih povzroči udar strele. Te naprave zaznajo prenapetost in preusmerijo električni tok v zemljo, preden doseže vaše naprave. Namestite prenapetostne zaščite na vhodu električne napeljave in na telefonskih linijah, saj udar strele lahko potuje po teh vodnikih. Prenapetostna zaščita naj bi bila postavljena na treh točkah: na glavnem razdelilniku, druga v etažnem, nato pa še pred porabniki.

  • Direktni udar strele in udar strele v bližini

Pri direktnem udaru je škoda vidna na mestu, kjer je strela udarila in povzročila škodo (na objektu, na stvari, drevesu). Zaščito za naprave nudijo odvodniki toka strele, ki so preizkušeni po mednarodnih zahtevah odvodnikov tipa T1 (nekoč “B”). Kot dodatna zaščita se k odvodniku toka strele priporoča še namestitev prenapetostnega odvodnika in odvodnika za posamezne naprave.

  • Indirektni udar strele

Pri indirektnem udaru točke udara ni, strela pa je udarila nekje v bližini. Ob tem se ustvari elektromagnetni impulz, ki ima lahko učinek na elektronske komponente in elektronske naprave tudi več kit 2 km stran. Električna energija se prenese po električnih in drugih vodih, nastanejo preobremenitve in  elektronske naprave, kot so računalnik, gospodinjski aparati, televizija, radio … se poškodujejo. Za zaščito naprav je potrebno namestiti prenapetostni odvodnik tipa T2 (stara oznaka “C”). Za dodatno zaščito se priporoča namestitev odvodnika za posamezne naprave tipa T3 (stara oznaka “D”).

3Izogibanje neposrednim povezavam zunanje opreme:

Ko je napovedana nevihta, je priporočljivo izklopiti opremo, kot so računalniki, televizorji in druge naprave, ter jih odklopiti iz električnega vira in omrežnih povezav. Neposredna povezava zunanje opreme z električno napeljavo ali omrežjem povečuje tveganje za poškodbe v primeru udara strele.

4Redno vzdrževanje električne napeljave:

Redno vzdrževanje električne napeljave je ključno za zagotavljanje ustrezne zaščite pred udarom strele. Preverite, ali so vse električne napeljave v dobrem stanju, brez poškodb ali izpostavljenih žic. Po potrebi popravite ali zamenjajte poškodovane dele. Prav tako je priporočljivo, da izvedete preglede električne napeljave s strani strokovnjakov.

5Hramba podatkov v oblaku:

V primeru, da kljub zaščitnim ukrepom pride do poškodbe naprav, je pomembno, da imate varnostne kopije podatkov. Ena od najboljših praks je hramba podatkov v oblaku. S tem boste zagotovili, da bodo vaši podatki varno shranjeni na oddaljenih strežnikih in jih lahko obnovite po poškodbi naprav.

Zaščita naprav pred udarom strele je ključnega pomena za ohranjanje njihovega delovanja in varnosti podatkov. Namestitev strelovodnega sistema, uporaba prenapetostnih zaščit, izogibanje neposrednim povezavam zunanje opreme, redno vzdrževanje električne napeljave ter hramba podatkov v oblaku so pet učinkovitih načinov za zaščito naprav pred udarom strele. Z upoštevanjem teh nasvetov boste zmanjšali tveganje za poškodbe in neželene posledice, povezane z udarom strele.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članek7 nasvetov, kako se ohladiti doma, tudi če nimate klime
Naslednji članekZ zabojnikom za hrambo ne boste več izgubljali orodja

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.