Samo eno podjetje proizvede za 28.700 sinjih kitov plastičnih odpadkov letno

Statistična agencija Statista je objavila podatke nekaterih največjih podjetij, ki so javno razkrila, koliko odpadkov proizvedejo na leto. Gre v glavnem za podjetja prehrambene in kozmetične industrije.

Coca Cola je za leto 2017 prijavila, da so proizvedli kar 3 milijone ton plastičnih odpadkov. To naj bi bilo za približno 28.700 sinjih kitov odpadnega materiala. To je prvič, da je podjetje razkrilo tak podatek. Potezo so izpeljali v sodelovanju s fundacijo Ellen MacArthur Foundation, ki je izdelala poročilo, koliko plastičnih odpadkov proizvedejo nekatera največja podjetja na svetu. V poročilu so opisali tudi programe teh istih podjetij za ravnanje z odpadki in vključili podatke o njihovem družbeno odgovornem ravnanju.

Skupno se je kar 150 podjetij odločilo sprejeti določene ukrepe z namenom, da bi zmanjšali uporabo plastike in s tem količino odpadne plastike.

Drugi na lestvici podjetij, ki proizvedejo enormne količine plastičnih odpadkov, je Nestle. Tudi ta, tako kot prej omenjeno podjetje, police trgovin zalaga s pakiranimi izdelki. V letu 2018 so proizvedli za 1,7 milijona ton plastičnih odpadkov (za 15.000 sinjih kitov). Sprejeli so tudi že enega izmed ukrepov: iz svojih produktov so zdaj odstranili plastične slamice. Nadomestili so jih z alternativnimi, papirnatimi.

Količina odpadkov,ki jih podjetja proizvedejo v enem letu.

V Evropski uniji dosežen dogovor o prepovedi plastike za enkratno uporabo

Konec decembra lani je avstrijsko predsedstvo EU sporočilo, da je bil v EU dosežen dogovor o prepovedi plastike za enkratno uporabo, kot so na primer plastični krožniki ali slamice. Namesto teh naj bi v uporabo prišli alternativni izdelki, ki so okolju bolj prijazni. Proizvodi, kjer alternativnih možnosti ni, bodo torej omejeni, kjer pa je alternativen in cenovno dostopen proizvod na voljo, bodo plastični prepovedani.

Po ocenah komisije plastični izdelki za enkratno uporabo predstavljajo kar 80-85 odstotkov smeti v oceanih. Ta plastika nato razpada, pristane v okolju, vodah. Zaužijejo jo živali, v končni fazi pa tudi ljudje, ki uživamo te živali.

Prepovedana uporaba

Prepovedana bo uporaba plastičnega pribora, krožnikov in slamic, plastičnih palčk za mešanje in plastičnih palic za balone. Prav tako bo prepovedana uporaba plastičnih vatiranih palčk za ušesa. Plastični kozarci za enkratno uporabo za pijačo bodo dovoljeni le, če bodo pokrovčki in zamaški pritrjeni nanje.

Urednica portala MojPrihranek.si

VIRStatista
Prejšnji članek5 stvari, ki jih preverite, da si ne nakopljete nepotrebnih stroškov
Naslednji članekKam s starimi gumami?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.