5 preprostih načinov za izboljšanje spanca

Top view of beautiful young woman sleeping while lying in bed
Foto: g-stockstudio iz iStock

Kakovosten spanec je ključnega pomena za naše splošno zdravje in dobro počutje, saj ima pomembno vlogo pri obnavljanju telesa in uma. Med spanjem se naše telo regenerira, obnavlja celice, krepi imunski sistem in uravnava hormone. Poleg tega ima kakovosten spanec pozitiven vpliv na našo kognitivno funkcijo, spomin, razpoloženje in sposobnost obvladovanja stresa. Ob hitrem življenjskem tempu mnogi trpijo zaradi pomanjkanja kakovostnega spanca in posledičnega pomanjkanja energije. Pomanjkanje spanca pa lahko privede do številnih negativnih posledic, vključno z oslabljenim imunskim sistemom, povečanim tveganjem za razvoj kroničnih bolezni, slabo delovno učinkovitostjo in težavami s koncentracijo ter razdražljivostjo.

Predstavljamo vam pet preprostih načinov, kako izboljšati svoj spanec, ki bo pripomogel k vašemu splošnemu boljšemu počutju.

Insomnia, sleep apnea or stress concept. Sleepless woman awake and covering face in the middle of the night. Lady can't sleep. Nightmares or depression. Suffering from headache or migraine.
Foto: Tero Vesalainen iz iStock

Ustvarite udobno spalno okolje

Kakovostno spanje se začne s pripravo ustreznega okolja v spalnici. Pomembno je, da je spalnica temna, tiha in raje nekoliko hladnejša od preostalih prostorov. Raziskave so pokazale, da lahko tudi majhne količine svetlobe motijo spanec, zato je priporočljivo uporabljati zatemnitvene zavese in izklopiti vse vire moteče svetlobe, kamor sodijo tudi elektronske naprave. Prav tako je pomembno zagotoviti primerno temperaturo, ki naj bo nekje med 18 in 21 stopinj Celzija, saj previsoka ali prenizka temperatura lahko vpliva na kakovost spanca.

Razvijte umirjevalno rutino pred spanjem

Nekaj ​​ur pred spanjem je priporočljivo vzpostaviti sprostitveno rutino, ki bo signalizirala telesu, da se pripravi na spanje. To lahko vključuje aktivnosti, kot so topla kopel, sproščujoča glasba, branje ali meditacija. Redna sprostitvena rutina pred spanjem pripomore k temu, da lažje zaspite in izboljša kakovost spanca.

Focused man meditating in lotus pose breathing deep and slowly wearing casual clothes sitting on comfortable coach relaxing at home. Feeling free from stress.
Foto: Strelciuc Dumitru iz iStock

Omejite stimulanse

Stimulansi, kot so kofein, nikotin in alkohol, lahko negativno vplivajo na spanec. Zato je priporočljivo omejiti njihovo uživanje, še posebej v popoldanskih in večernih urah. Raziskave so pokazale, da lahko kofein, ki ga zaužijemo celo šest ur pred spanjem, še vedno moti kakovost spanca in povzroči težave pri spanju. Negativni stimulansi so tudi uporaba telefona in predvsem uporaba družbenih omrežij. Omejite t. i. neskončno ‘scrollanje’ pred spanjem in ga raje nadomestite s čim, kar ne vključuje neposredne uporabe telefona.

Peaceful young man sleeping in a comfortable bed alone at home, enjoying his orthopedic mattress and cozy pillow. Good sleep concept. Copy space
Foto: Andrii Lysenko iz iStock

Vadba za boljši spanec

Redna telesna aktivnost je ključnega pomena za splošno zdravje, vključno s kakovostnim spancem. Zmerna vadba čez dan pomaga, da ponoči boljše spite. Vendar pa je pomembno, da se vadba izvaja vsaj nekaj ur pred spanjem, saj lahko intenzivna vadba tik pred spanjem povzroči povečano budnost in težave pri tem, da zaspite. Pred spanjem raje izvajajte počasnejše in umirjevalne oblike vadbe, kot je naprimer joga.

Uporabite tehnike sproščanja

Za tiste, ki imajo težave s spanjem zaradi stresa ali anksioznosti, lahko uporaba tehnik sproščanja, kot je globoko dihanje, progresivna mišična relaksacija ali vizualizacija, pomaga pri tem, da lažje zaspijo. Raziskave so pokazale, da redna praksa teh tehnik lahko zmanjša simptome nespečnosti in izboljša kakovost spanca.

Kakovosten spanec je ključnega pomena za naše splošno zdravje in dobro počutje. S preprostimi spremembami v našem življenjskem slogu, kot so ustvarjanje udobnega okolja za spanje, vzpostavitev sprostitvene rutine pred spanjem in omejitev stimulansov, lahko izboljšamo svoj spanec in povečamo energijo čez dan. Sledenje tem preprostim nasvetom lahko pripomore k boljšemu počutju in večji produktivnosti v vsakodnevnem življenju.

Prejšnji članekTrik za čiščenje pralnega stroja, plesen odstranimo brez težav
Naslednji članekMikrobiolog razkril, kateri hrani se je treba izogibati, če je zajtrk iz samopostrežnega bifeja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.