Vaš avto je zamrznjen in ne morete vanj: kaj storiti?

Avtomobilska ključavnica v ledu.
Foto: Phantom1311 iz iStock

Temperature pod ničlo v kombinaciji z visoko stopnjo vlage ali snega lahko naredijo vaša ‘avtomobilska jutra’ precej težavna. Strganje ledu z avtomobilskih stekel v najhladnejših zimskih dneh je vsakodnevna rutina. Pogosto se tudi zgodi, da se akumulator izprazni. Zima torej prinese več težav, a največja je, ko sploh ne moreš v avto. Za to sta lahko dva razloga: zamrznjena vrata oziroma zamrznjena ključavnica. Za oba navedena problema obstajajo rešitve.

Vaša vrata so zamrznila, ne morete jih odpreti

Najprej je treba preveriti, ali so gumijasta tesnila na vratih avtomobila zamrznjena ali pa je težava v ključavnici. Seveda je ta druga težava danes zelo redka, saj ima velika večina avtomobilov na cestah daljinsko zaklepanje, ne da bi bilo treba potisniti ključ v ključavnico. Če se vrata pravilno odklenejo, vendar jih ni mogoče odpreti, je težava v zamrznjenih tesnilih.

V tem primeru nikoli ne poskušajte na silo odpreti avtomobilskih vrat. Kajti, če zamrznejo gumijasta tesnila na vratih in karoseriji, lahko nasilen pristop poškoduje ali strga tesnila, kar bo povzročilo ne ravno poceni popravilo.

Prvi korak, namesto da vrata vlečete na silo, jih najprej pritisnite od zunaj navznoter. Z malo sreče in spretnosti vam bo morda na ta način uspelo odstraniti led med tesnili in vrati. Pomaga tudi, če z dlanjo rahlo potrkate po robu vrat, da odstranite led, ki se je nabral med vrati in preostalim delom vozila.

Avtomobil je zamznjen.
Foto: kaboompics iz Pixabay

Če voznikova vrata še ne ‘popustijo’, poskusite s sovoznikovimi vrati. Mogoče se bodo lažje odprla. Voznikova vrata poskusite odpreti v tem primeru z notranje strani, saj boste tako morda bolj natančno dozirali moč. A če vstopite skozi sovoznikova vrata, nikoli ne vozite z zamrznjenimi voznikovimi vrati, lahko imate namreč nesrečo in ne boste mogli dovolj hitro zapustiti avtomobila v primeru požara oziroma druge nezgode.

Če nobeden od teh trikov ne deluje, poskusite še s toplo vodo. Uporabite vodo, segreto na približno 50 stopinj, z njo previdno polijte okoli okvirja vrat. Nikoli ne uporabljajte zelo vroče ali vrele vode, saj lahko poškodujete barvo in druge dele avtomobila. V skrajnem primeru lahko steklo celo poči. Ta trik bo zagotovo odmrznil vrata. Da vrata ne bi ponovno zamrznila, s krpo dobro osušite notranjost vrat in tesnila na njih.

Kaj pa, če je zamrznjena ključavnica?

To je danes precej redek primer, vendar je v prometu še vedno veliko avtomobilov, ki nimajo centralnega zaklepanja. Tudi tisti, ki ga imajo, imajo lahko težave. Vaš daljinec se lahko pokvari, baterija v njem se lahko izprazni ali avtomobilski akumulator. Če ključ ne gre v ključavnico ali se ga ne da obrniti, je najboljša ‘prva pomoč’ majhen sprej za odmrzovanje ključavnice.  Podoben učinek boste dosegli s pršilom za odmrzovanje stekel ali pršilom za razkuževanje rok, vendar ju ne boste mogli natančno vbrizgati v ključavnico in bo postopek trajal dlje. Deloval bo tudi medicinski alkohol iz lekarne, vendar ga pred uporabo razredčite v razmerju 1:1, da ne bo preveč agresiven za materiale avtomobila in jih poškodoval.

Če nimate razpršila ali podobnega priročnega pripomočka, poskusite avtomobilski ključ segreti z vžigalnikom in ga nato previdno in počasi vstavite v ključavnico ter poskusite obrniti. Če prvič ne gre, postopek večkrat ponovite. Pozor, ta način je priporočljiv samo za starejše modele avtomobilov brez elektronike v ključu, pri novejših lahko poškoduje ključ.

How To Unfreeze A Frozen Car Door Lock- Fix My Jeep - How To Unfreeze a Car Door Lock In Winter

Nekateri poskušajo težavo z zmrznjenimi vrati ali ključavnico rešiti s sušilcem za lase. Prihranite si raztezanje podaljška skozi dvorišče, saj ta metoda praviloma ni učinkovita.

Kako torej preprečiti, da ključavnica ali vrata zamrznejo?

Preden temperature padejo pod ledišče, očistite tesnila in jih obdelajte z negovalnim sredstvom, ki ga lahko kupite v supermarketih oziroma specializiranih trgovinah z avtomobilskimi deli. Na spletu boste našli nasvete, da tesnila namažete z maslom, živalsko maščobo ali lojem, vendar mi kaj takega odsvetujemo.

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

VIRNationalWorld
Prejšnji članek5 odličnih nasvetov, da odpravite napake, zaradi katerih je v vašem domu ves čas hladno
Naslednji članekOlajšavo za vzdrževane družinske člane: kdo naj uveljavlja?
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.