Eko sklad razširil nabor upravičencev za spodbude v skupne naložbe v stavbe s tremi ali več deli

Od petka, 31. 5. 2019 so na voljo nova nepovratna sredstva Eko sklada za nepovratna sredstva za skupne naložbe v stavbe s tremi ali več deli.

Nepovratne finančne spodbude za skupne naložbe v stavbe s tremi ali več deli se bodo po novem poleg večstanovanjskih stavb dodeljevale tudi za stanovanjsko poslovne in poslovne stavbe z več lastniki.

Dodeljevale se bodo še za nekoliko mlajše stavbe, in sicer za stavbe zgrajene pred 1. 7. 2010 (prej pred 1. 1. 2003). Spodbude bodo tako namenjene fizičnim in vsem pravnim osebam zasebnega prava. Novi javni poziv razširja tudi definicijo socialno šibkih oseb: poleg tistih, ki imajo odločbo o denarni socialni pomoči, so po novem do 100 % subvencije upravičeni tudi prejemniki varstvenega dodatka.

Z namenom zagotoviti dobro pripravljene, strokovno načrtovane in nadzorovane naložbe, mora biti po novem za izvedbo katerega koli ukrepa (razen pri izvedbi izolacije stropa proti neogrevanemu prostoru/podstrešju) obvezno izdelana projektna dokumentacija za izvedbo gradnje, pri izvedbi pa bo moral biti zagotovljen nadzor. Ker bosta tudi priprava projektne dokumentacije in nadzor upoštevana kot upravičen strošek naložbe, bodo višje spodbude na m2, še vedno pa do največ 20 % upravičenih stroškov naložbe, razen pri ukrepu prezračevanja z vračanjem toplote, kjer znaša 30%. Pri hkratni izvedbi 3 ali več ukrepov je spodbuda do 30% priznanih stroškov.

Glede na prejšnji javni poziv se dodajata dva nova ukrepa in sicer toplotna izolacija tal nad terenom ali tal nad neogrevanim prostorom/kletjo in vgradnja prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka (kot skupna naložba v stavbi), ukrep obsežne energetske prenove pa je zamenjala višja spodbuda za izvedbo najmanj 3 ukrepov.

V skladu z novi materiali, tehnikami in usmeritvami zakonodaje, bodo nekoliko poostrene tudi zahteve glede toplotne prevodnosti izolacije (za približno 1 cm debeline; odvisno od materiala).

Informacije o javnih pozivih so na voljo na telefonski številki 01 241 48 20 vsak ponedeljek, sredo in petek med 12. in 14. uro ali po elektronski pošti na naslovu ekosklad@ekosklad.si .

Urednik portala MojPrihranek.si

VIREko sklad j.s.
Prejšnji članekKakovost bivanja z energetsko učinkovitostjo
Naslednji članekV prvem trimesečju 2019 subvencioniranih 269 GWh elekrične energije

Urednik portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.