Vlada odločno: v javnem in zasebnem sektorju obvezno delo od doma

Latvijska vlada je 12. marca v duhu sprejemanja ukrepov za zajezitev širjenja epidemije Covid-19 sprejela nov ukrep. Vsi, ki so zaposleni v državni administraciji, mestnih uradih in v zasebnem sektorju, bodo morali od torka 16. marca delati od doma.

Zahteva za delo od doma se ne nanaša na proizvodne obrate in druge sektorje, kjer je delo od doma zaradi same narave dela nemogoče. Do sedaj je sicer veljalo, da morajo organizacije omogočiti delo od doma, kjer je to glede na naravo dela mogoče, od torka pa je to obvezno.

V zasebnem sektorju bo dovoljeno iz pisarne delati le v primeru, da bi bilo zaradi dela od doma ogroženo poslovanje podjetij. V primerih, ko delodajalec in delavec ne soglašata glede dela od doma, bodo imeli zaposleni vsa potrebna pooblastila, da delo od doma organizirajo na račun delodajalca. Nadzor dela zaposlenih je dolžnost delodajalcev.

V primeru obstoja objektivnih razlogov, zaradi katerih je delo od doma za zaposlenega nemogoče, bo moral delodajalec pretehtati možnosti in sprejet odločitev, kako omogočiti opravljanje dela v pisarni ob upoštevanju veljavnih pravil.

Predvideni so tudi dodatni ukrepi za državne in mestne organe. Da bi omogočili normalno delovanje institucij, bodo morali imeti zaposleni na voljo vsa potrebna zaščitna sredstva (dezinfekcijska sredstva, zaščitne maske ipd.). Prav tako bo moral imeti vsak zaposleni na voljo za delo 15 m2 ločenega delovnega prostora. V kolikor je to nemogoče, je treba organizirati izmenično delo, recimo delo v pisarni vsak drugi dan.

Zahteva po 15 m2 velikem območju na zaposlenega se v glavnem nanaša na zaposlene na sodiščih, v tožilstvu, predsedniškem uradu, parlamentu in drugih državnih službah. Zahteva se ne nanaša na vse tiste, ki se ne financirajo iz državnega proračuna.

Domača pisarna: ni vseeno, kje delate

Te dni je vedno več ljudi prisiljenih delati od doma, le malo pa jih ima doma temu primerno urejen delovni kotiček. Udobje, svetloba in lokacija so še kako pomembni za nemoteno in učinkovito delo. Za urejanje domače pisarne ima večina omejen proračun. Obstaja več načinov, kako pisarno ali delovni kotiček urediti, ne da bi pri […]

Urednica portala MojPrihranek.si

VIRBNN NEWS
Prejšnji članekSuper triki za učinkovito spomladansko čiščenje
Naslednji članekVsak Slovenec letno zavrže 12,3 kg oblačil
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.