Super triki za učinkovito spomladansko čiščenje

Pomlad že trka na vrata in to je čas, ko se marsikdo loti generalnega čiščenja svojega doma. Pred vami je nekaj napotkov, da bo delo potekalo gladko in učinkovito.

  1. Skupaj je lažje

V kolikor živite sami, bo seveda delo padlo na vaša ramena. Če imate družino, si dela lahko razdelite. V proces čiščenja vključite otroke. Naložite jim dela, ki zanje niso pretežka, ne preganjajte jih, ampak vse skupaj predstavite kot igro, zabavo. Naj sortirajo svoje igrače, najstniki lahko pregledajo oblačila in izločijo tista, ki so jih prerasli. Sesanje, brisanje prahu, pometanje okolice hiše – vse to so opravila, ki jih lahko opravljajo tudi otroci.

2. Korak za korakom

Dela se lotite postopoma, prostor za prostorom. Komaj ko zaključite s pospravljanjem in čiščenjem enega prostora, se lotite naslednjega. Če se boste lotili vsega naenkrat, se utegne zgoditi, da boste v nekem trenutku obtičali sredi kupa krame in brez volje, da bi nesnago dokončno in temeljito počistili. Začeli boste nalagati stvari nazaj v predale in omare, rezultat pa bo približno enak, kot če se čiščenja sploh ne bi lotili.

3. Sodite med ‘hrčkarje’?

Od določenih predmetov, oblačil, obutve, se je morda težko ločiti in zato jih prelagamo in prelagamo, uporabljamo pa ne. Pri pospravljanju imejte vedno v mislih, kdaj ste določeno stvar zares potrebovali, oblekli, obuli. V kolikor tega niste storili v zadnjem letu ali dveh, se lahko tega kosa preprosto znebite. Ohranjene kose oblačil in obutve lahko podarite, enako tudi pripomočke, igrače ali druge predmete. Nekoga lahko s tem zelo osrečite!

Shranite le tiste predmete, ki so vam res ljubi in imajo za vas poseben pomen.

4. Sortirajte

Preden se sploh lotite spomladanskega čiščenja, vzemite kos papirja in naj napišite, kam boste kaj pospravili. Določite mesto, kje bodo shranjena živila, kje čistila, kje bodo razne naprave, zdravila, pripomočki za čiščenje čevljev in druge zadeve. Poiščite škatle, v katere boste pospravili manjše predmete in nanje napišite, kaj boste vanje shranili. Pri pospravljanju se držite načrta in ko boste naslednjič kaj iskali, boste točno vedeli, kam ste to zadevo dali.

5. Priložnost za opravila, ki se jih lotimo manj pogosto

Akcija spomladanskega čiščenja je kot nalašč, da se lotimo tudi opravil, na katera morda sicer pozabimo (ali se jih neradi lotimo). Med temi se običajno znajdejo čiščenje okvirjev oken z zunanje strani, senčil (rolet, žaluzij …), čiščenje nadstreška, pranje zaves, globinsko čiščenje sedežne garniture, preprog, vzmetnic, pečice, hladilnika in še marsikaj. Ne pozabite tudi na pregled vsega, kar tiči v vaši shrambi. Vsega, čemur je potekel rok uporabe, se znebite. Pri naslednjem nakupu pa dobro razmislite, katera živila dejansko potrebujete in kaj ste nakupili le zato, ker se spodobi imeti na zalogi.

Ne oklevajte, lotite se dela! Prej kot začnete, prej bo za vami. In vaš dom bo poln svežine, ki po zimi še kako prija!

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekZaskrbljujoče: Število kršitev vztrajno narašča
Naslednji članekVlada odločno: v javnem in zasebnem sektorju obvezno delo od doma
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.