V tem primeru vam elektrike ne morejo odklopiti

Ministrstvo: Če je ogroženo zdravje, se odklop elektrike ne izvede

Obstoječi energetski zakon že omogoča, da se odklop odjemalca električne energije ne izvede, če sta ogrožena življenje ali zdravje oseb, so se na ministrstvu za infrastrukturo odzvali na poziv nevladnikov k zajezitvi rasti energetske revščine.

Tako ima v obstoječem energetskem zakonu Slovenija že zdaj člen, ki omogoča, da se odklop odjemalca električne energije ne izvede, če sta ogrožena življenje ali zdravje oseb. Poleg tega so elektrodistributerji odklope med epidemijo dodatno odlagali, odlagali so celo dopoldanska dela na omrežjih, ki bi preveč motila gospodinjske odjemalce, so poudarili.

Kaj pa plin?

Enako v obstoječem energetskem zakonu velja za plin; tudi v tem primeru je omogočeno, da se odklop odjemalca ne izvede, če sta ogrožena življenje ali zdravje oseb. Med epidemijo so vsi posegi pri odjemalcih omejeni, so zatrdili.

Nevladne organizacije so predlagale tudi finančna sredstva v vrednosti najmanj 100 evrov vsaj za gospodinjstva, ki prejemajo socialno pomoč ali varstveni dodatek. Na ministrstvu za infrastrukturo tega predloga niso komentirali, saj gre za socialno vsebino.

Poplačilo dolgov ni pošteno do vseh

V nevladnih organizacijah so se zavzeli tudi za poplačilo dolga za stroške energije, ki so nastali zaradi brezposelnosti odjemalca ali občutnega zmanjšanja njegovih prihodkov med epidemijo covida-19. Če to ni mogoče, naj vlada uvede vsaj pravico do odloga plačila stroškov energije.

A na ministrstvu za infrastrukturo menijo, da bi bilo splošno poplačilo dolgov za neplačevanje elektrike in plina nepošteno do vseh, tudi socialno ogroženih, ki so račune plačali. “Poleg tega so lahko porabe zelo različne, poplačilo kar povprek bi pomenilo zelo neizenačeno pomoč,” so prepričani.

Ob tem bi bilo ugotavljanje upravičenosti do poplačila po njihovem mnenju administrativno zelo zapleteno. “To so vse razlogi, da tak ukrep ocenjujemo kot neprimeren,” so sklenili.

Energetska revščina

Energetska revščina je stanje, v katerem si gospodinjstvo ni zmožno zagotoviti primerno toplega stanovanja in drugih energetskih storitev, kot sta ogrevanje sanitarne vode in razsvetljava, po sprejemljivi ceni. V Društvu za sonaraven razvoj Focus so prejšnji teden opozorili, da se je med epidemijo povečala poraba energije zaradi “ujetosti doma”. Ob hkratni izgubi vseh ali dela prihodkov se je za številne v Sloveniji tako povečalo tveganje energetske revščine, so opozorili.

Urednica portala MojPrihranek.si

PREKOwww.24ur.com
VIRSTA
Prejšnji članekVsaka novogradnja z električno polnilnico za pot k nič emisijam
Naslednji članekCena fasade
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.