Cena fasade

Gradnja in obnova objekta sta procesa, pri katerih je izjemno pomembno, kdo izvaja dela in kako. Če del ne izvajamo sami, je nujen tudi nadzor nad stroški. V kolikor delo povsem zaupamo tretjemu, je dobro, da imate vsaj približno predstavo, koliko kaj stane, da vas ne opeharijo.

Izdelava fasade je kompleksen proces. Cena je odvisna od tega, kakšne materiale izberemo, kako debel bo sloj izolacijskega materiala, kakšna bo zaključna plast, vključno z izborom fasadne barve.

Največ denarja lahko prihranite, če se lotite izdelave fasade v lastni režiji. Vendar pa boste v tem primeru potrebovali kar nekaj znanja. S slabo izbiro materialov in nepravilno izvedbo si boste nakopali več težav kakor koristi.

Dela

Sama izdelava fasade zajema namestitev izolacije fasade, izdelavo ometa in pleskanje. Preden se lotite dela, boste morali zaščititi površine in stavbno pohištvo (vrata in okna) ter postaviti gradbeni oder.

Ob izdelavi fasade je treba izdelati tudi cokel in ustrezno zapreti napušč, da ne prihaja do toplotnih mostov. Napušč se lahko obdela kot fasado, lesenega se lahko prebarva, lahko se nanj namesti obloga – odvisno od videza, ki ga želimo doseči. Izolirati je treba, seveda, tudi spodnje strani balkonov. Nekaj stroškov nanesejo še izvedba hidroizolacije in morebitna menjava žlebov ter nakup novih, širših poličk.

Debelina in cena fasade

Načeloma je priporočljivo izbrati izolacijo debeline nad 10 cm. Pri sanaciji fasade starejših objektov velja preveriti, ali so na voljo subvencije EKO sklada.

Na splošno velja za fasado z 10-centimetrskim slojem izolacije cena okoli 30-40 EUR/m2. Z debelino izolacije narašča tudi cena: pri 15 cm znaša strošek okoli 35-50 EUR/m2, pri 20 cm pa okoli 40-55 EUR/m2. Seveda je cena odvisna tudi od tega, ali se odločite uza fasado s kameno volno, z ekspandiranim polistirenom (EPS).

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekV tem primeru vam elektrike ne morejo odklopiti
Naslednji članekAmeričanom odklenkalo? Zadolženi do grla
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.