Vsaka novogradnja z električno polnilnico za pot k nič emisijam

Električni avtomobili bodo v naslednjih letih igrali veliko vlogo v naših življenju in svetu nasploh. Evropska unija in njene članice že sprejemajo strategije, ki bodo dale polno svobodo električnim avtomobilom in zaprle vrat bencinskim in dizelskim vozilom. Najbolj opazna pri tem je Velika Britanija, ki je začela razvijati novo strategijo Road to Zero s svojevrstnimi ukrepi. Mednje spada tudi obvezne električne polnilnice pri novogradnjah. Je to naša prihodnost?

Vsaka novogradnja z električno polnilnico

Velika Britanija je ena izmed držav, ki najhitreje sprejema strategije razvoja električne energije in drugih alternativ pogona v avtomobilski industriji. Kot ena izmed najbolj opaznih držav pri teh strategijah pa se že dolga leta spopada s previsokimi ravnmi emisij. Tako edino rešitev predstavlja zmanjšanje škodljivih izpustov in razvijanje dolgoročnih rešitev za te težave. Njihova strategija imenovana Road to Zero predvideva konec prodaje avtomobilov in kombijev, ki jih poganjajo izključno naftni derivati. Prodaja bo tako dovoljena do leta 2040.

Čeprav je električni vir energije tisti, ki bo prevladoval pri pogonu avtomobilov, pa se Velika Britanija sooča s še enim dodatnim problemom. To je pomanjkanje električnih polnilnic, ki jih je trenutno le 14 tisoč. To je premalo za njihove nadaljnje načrte in strategije, a Britanci imajo rešitev tudi za to. Te rešitve so sicer malenkostno ekstravagantne, a vseeno, tukaj so.

Polnilne električne postaje
Polnilne električne postaje

Velika Britanija je verjetno le začetek

Vsaka novozgrajena stanovanjska hiša ali novogradnja bo morala imeti svoje polnilno mesto za električne avtomobile. Lastniki bodo za to sicer prejeli subvencijo v višini 500 funtov, ki jim bo pomagala pri postavitvi polnilnice. Subvencije pa se ne končajo tukaj, saj bo vlada podaljšala subvencioniranje nakupa električnih avtomobilov. Še ena subvencija pa bo namenjena podjetjem, ki bodo zadolžene za postavitev brezžičnih polnilnic v garažah in širitvijo javnih polnilnic (javne svetilke z vgrajenimi polnilnicami). Ta podjetja bodo prejela kar 400 milijonov funtov subvencij. Temu prištejmo še milijone, ki bodo namenjeni razvoju tehnologije in vozil.

Ali se lahko tudi v Sloveniji nadejamo takih uvedb? Nikoli ne reci nikoli, a za zdaj tega še ni na vidiku. To pa ne pomeni, da ni mogoče imeti domače električne polnilnice. Trenutno je Slovenija, predvsem zaradi majhnosti, odlično pokrita z električnimi polnilnicami. Teh bo v prihodnosti še več, saj nam ne uide podobna pot kot Veliki Britaniji. Kar pa se tiče samega nakupa električne polnilnice za domačo uporabo, jo je možno kupiti že za približno 400 evrov in več.

VIRgov.uk
Prejšnji članekV Sloveniji bodo postavili 1300 električnih polnilnic
Naslednji članekV tem primeru vam elektrike ne morejo odklopiti
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.