Trgovinska politika ZDA se še ne bo vrnila k običajnemu poslovanju

Minister Zdravko Počivalšek se je 9. 11. 2020 udeležil neformalnega zasedanja ministrov EU, pristojnih za trgovino, kjer je bilo govora o trgovinskih odnosov z Združenimi državami Amerike (ZDA) in s Kitajsko.

Dotaknili so se številnih tem: od ameriških volitev, Boeinga, do trgovinske politike po koronakrizi

V zvezi z volitvami ZDA so ministri pozdravili pričakovano spremembo tona v čezatlantskih odnosih. Glede na napovedi iz predvolilne kampanje sicer ni pričakovati, da se bo trgovinska politika ZDA vrnila k »običajnemu poslovanju«, vseeno pa večina držav članic upa na boljše sodelovanje in večjo naklonjenost multilateralizmu.

Minister Zdravko Počivalšek je izpostavil: »EU mora imeti trdno trgovinsko politiko z jasnimi cilji. Ključno je, da tako EU kot tudi države članice v multilateralnih odnosih zasledujejo enoten trgovinski sistem s poudarkom na trajnosti.« Prav tako je dodal, da mora EU vztrajati pri tem, da ZDA ne uvede dodatnih dajatev na jeklo in aluminij. EU mora s pomočjo pravil Svetovne trgovinske organizacije (WTO) uporabiti vse možnosti, da ne pride do večjih obremenitev jeklarskega sektorja.

Dotaknili so se tudi tematike v zvez s trgovinskim sporom glede nedovoljenih subvencij Boeing-a letalski industriji. Pri tem je gospodarski minister poudaril pomembnost enotnega odziva EU, ki mora biti sorazmeren glede na resnost kršitve pravil. Slovenija podpira uvedbo protiukrepov proti Boeing-u in predlaga, da EU izkaže pripravljenost na razrešitev situacije preko pogajanj.

Trgovinska in naložbena politika, tudi zaradi covid-19, nujno zahtevata prilagoditev. Izvršilni podpredsednik Dombrovskis je ministrom predstavil nadaljnje korake pri reviziji trgovinske politike. Sporočilo Evropske komisije bo predvidoma pripravljeno v začetku leta 2021.

Trgovinski odnosi s Kitajsko

Iz razprave ni bilo izvzeta niti tema trgovinskih odnosov s Kitajsko in pogajanj o celovitem naložbenem sporazumu. Ministri, ki so se vključili v razpravo, vključno s Slovenijo, podpirajo celovit in uravnotežen naložben sporazum med EU in Kitajsko, vendar poudarjajo da mora imeti vsebina prednost pred hitrostjo. Minister Počivalšek je dodal, da »Slovenija želi, da pride do ambicioznih rezultatov na področju dostopa do trga, enakih konkurenčnih pogojev, zaščite naložb in reševanja sporov. Glede na trenutno stanje pogajanj, dodatne zaveze EU ne bi bile upravičene«. Pri tem je potrebna pazljivost pri interesih Kitajske, saj se trudijo dogovoriti določene pogoje, predvsem na področju energetike in distribucije vode, ki jih EU pri pogajanjih z drugimi državami običajno ne dogovarja. Narediti bi bilo potrebno napredek na področju trajnostnega razvoja in delovne zakonodaje, je razpravo zaključil minister za gospodarstvo.

Osnovni steber pravične, učinkovite in trajnostno naravnane trgovinske politike je WTO. Ta se že nekaj časa sooča s sistemskimi izzivi v smislu večje relevantnosti za sodobne izzive. Ministri so izmenjali tudi svoja gledanja o delu do in po 12. Ministrski konferenci WTO, ki je predvidena za junij 2021, ter poudarili pomen multilateralnega trgovinskega sistema, ki temelji na pravilih.

VIRGOV.SI
Prejšnji članekZakaj listi na rastlini porumenijo in kako to preprečimo?
Naslednji članekTop 5 prednosti nadstreškov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.