Zakaj listi na rastlini porumenijo in kako to preprečimo?

Gojenje rastlin bi moralo biti zelo enostavno, a največkrat je ravno obratno. Najhujša nočna mora vsakega vrtnarja so porumeneli listi rastlin. Ta bolezen se imenuje kloroza oziroma bledica, ki se kaže s porumenelostjo listov. Zakaj sploh pride do te bolezni? Končni razlog je vedno isti in to je pomanjkanje klorofila, rastlinskega pigmenta. Poglejmo glavne razloge, ki bodo obenem že predstavljali rešitev.

Pomanjkanje hranilnih snovi

Poleg ogljika, kisika in vodika, potrebujejo rastline še nekaj ducat mineralov, ki jim pomagajo preživeti. Rastline, ki iz zemlje ne dobivajo dovolj hranilnih vrednosti, bodo to pokazale s klasičnim videzom kloroze. Pomanjkanje snovi, kot je dušik, obarva stare liste z rumeno barvo, novejši pa so še vedno zeleni. Razlog za to je sposobnost rastline, da nekatere snovi premika po svojem telesu, kot si zaželi. To se pri pomanjkanju železa ne dogaja in bodo rahlo obarvani tudi mlajši listi.

Poleg dušika pa so tako imenovane mobilne snovi tudi fosfor, magnezij, nikelij in kalij. Med imobilnimi pa so poleg železa še kalcij, cink, bor, baker in mangan. Najboljša rešitev za to pa je testiranje prsti v kateri imamo posajene rastline.

Rastlina potrebuje Sonce

Škodljivci

Razlika se najde v vzorcu rumenkaste barve, ki bo tokrat asimetrična. Škodljivci so lahko bakterije, glive in insekti. Čeprav je veliko insektov nam v pomoč, se lahko tistih nekaj znebimo z domačimi pesticidi ali rastlinami, ki odbijajo insekte. Gliv pa se načeloma lahko znebimo s sodo bikarbono in nadzorovanjem vlažnosti okolice.

Voda in svetloba

Tu pa je vse odvisno od vrste rastline, za katero skrbimo. Pri nekaterih je potrebno veliko vode, spet pri drugih manj ali nič. Pozanimati se moramo kaj točno naša rastlina potrebuje in ji to nuditi. Enako je s sončno svetlobo. Če vzamemo za primer paradižnike, ki potrebujejo na dan vsaj osem ur sončne svetlobe, jim moramo to nuditi. Najlažje je to težavo rešiti kot preventiven ukrep sajenja in se prepričati kako Sonce sije na našo zemljo.

Žiga Kastelic

SEO urednik

VIRTree Hugger
Prejšnji članek5 hitrih korakov za varčevanje pri ogrevanju
Naslednji članekTrgovinska politika ZDA se še ne bo vrnila k običajnemu poslovanju
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.