Spreminjajo se odnosi med EU in ZDA

Evropska komisija in visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell sta predlagata novo, v prihodnost usmerjeno čezatlantsko agendo. V preteklih letih smo bili priča geopolitičnim spremembam moči, dvostranskim napetostim in enostranskim težnjam. Izvolitev novega predsednika Združenih držav Joeja Bidena in podpredsednice Kamale Harris pa predstavlja priložnost, da se z novo čezatlantsko agendo preoblikujejo in utrdijo odnosi EU–ZDA.

Ključni principi nove agende bi bilo partnerstvo, ki bo delovalo v prid pospeševanju skupnih globalnih dobrin, zagotavljanja trdne podlage za močnejše večstranske ukrepe in institucije, spoštovanja skupnih vrednot pravičnosti, odprtosti in konkurence – tudi tam, kjer obstajajo bilateralne razlike.

Nova agenda zajema štiri področja:

  • bolj zdrav svet,
  • zaščita našega planeta,
  • vodilni položaj na področju trgovine in tehnologije ter
  • globalni ukrepi in varnost.

Predlaga prve korake v smeri skupnega ukrepanja za začetno reševanje ključnih izzivov in izkoriščanje priložnosti.

Bolj zdrav svet

Eden pomembnih izhodišč bo partnersko sodelovanje tudi v boju proti covidu-19, kar vključuje podporo za razvoj cepiva, testov in zdravljenja in njihovo globalno distribucijo, oblikovanje priročnika za pripravljenost in odziv ob tej in tovrstnih zdravstvenih krizah, sodelovanje za oskrbo z medicinskimi pripomočki in skupno delovanje za ojačanje Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Zaščita našega planeta

Zelo pomembno vprašanje je ohranjanje našega planeta in njegovih zakladov. V tem duhu stremijo k globalnim dogovorom o podnebni nevtralnosti celin do leta 2050, oblikovanju agende zelene trgovine in tehnologije, oblikovanju okvirja za trajnostno gospodarstvo, boju proti krčenju gozdov in onesnaževanju oceanov.

Vodilni položaj na področju trgovine in tehnologije

Sodelovanje pri vprašanjih razvoja tehnologije, trgovine in primernih standardov za to, je prav tako pomemben del agende. Pri tem bodo poskušali odpraviti bilateralne trgovske ovire, oblikovati nov EU-ZDA trgovinski in tehnološki nadzorni svet, odpreti čezatlantski dialog o odgovorni rabi spletnih platform in tehnologije ter zaščititi le-te, obenem pa začeti tudi dogovore o uvajanju 5G tehnologije. Pomemben cilj je tudi oblikovanje novih regulacij in standardov na področju tehnologije in podatkov, pri tem pa omogočiti zaupanja vredno izmenjavo le-teh.

Globalni ukrepi in varnost

Skupaj želijo delovati za bolj varen, bolj prosperiteten in demokratičen svet. To vključuje boj proti avtoritarizmu, za človekove pravice in prosti korupciji. Želijo si regionalno in globalno stabilnost ter oblikovati dialog o varnosti in obrambi.

Ob tem je predsednica Komisije Ursula von der Leyen dejala: »Prevzemamo pobudo za oblikovanje nove čezatlantske agende, ki bo prilagojena današnjemu globalnemu okolju. Čezatlantsko zavezništvo temelji na skupnih vrednotah in zgodovini, pa tudi interesih: izgradnji močnejšega, mirnejšega in uspešnejšega sveta. Ko je čezatlantsko partnerstvo močno, so močnejše EU in ZDA.«

Josep Borrell je dodal: »S konkretnimi predlogi za sodelovanje s prihodnjo Bidenovo administracijo smo našim prijateljem in zaveznikom iz ZDA poslali jasna sporočila. Zrimo v prihodnost in ne nazaj. Oživimo naše odnose. Zgradimo partnerstvo, ki državljanom obeh celin in po svetu zagotavlja blaginjo, stabilnost, mir in varnost. Ni časa za čakanje – lotimo se dela.«

VIREU commission
Prejšnji članekPomembne spremembe veljavnosti vozniških dovoljenj
Naslednji članekKdaj je čas, da zamenjate okna?
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.