Slovenija visoko na lestvici najbolj trajnostnih držav

Slovenian flag flying high over Lake Bled in Slovenia
Foto: DC_Colombia iz iStock

Slovenija je trajnostna država. Ali to dejstvo drži ali ne? Švicarsko-korejski think-tank Solability že misli tako, saj je Slovenija ponovno pridobila nekaj mest na lestvici globalne trajnostne konkurenčnosti.

Slovenija napredovala z 18. mesta

Slovenija je bila lani na isti lestvici uvrščena na 18. mesta. Letos je ta uspeh še popravila, saj je bila uvrščena na deveto mesto med 180 državami lestvice. Še večji uspeh je dosegla v segmentu gospodarske trajnosti, kjer je zasedla 1. mesto.

Od 100 možnih točk je dosegla 56,3 točke. Največji uspeh je, kot rečeno, dosegla pri gospodarski trajnosti, kjer je bila prva. Skoraj tako uspešno pa je bilo na področju družbenega kapitala, kjer se je uvrstila na četrto mesto. V prvi deseterici se je znašla še na področju učinkovitosti upravljanja, dvajseto mesto pa ji je pripadlo na področju intelektualnega kapitala in inovacij. Slabo ji je šlo na področju naravnega kapitala (72. mesto) in na področju učinkovitosti in intenzivnosti rabe virov (87. mesto).

Švedska je bila ponovno na prvem mestu, dosegla je 60,7 točk. Povprečje vseh 180 držav je bilo 44,1 točk, kar pomeni, da je Slovenija uvrščena zelo visoko. Med Top 20 državami sta le dve, ki nista iz Evrope – to sta Japonska na 10. in Južna Koreja na 12. mestu.

A lake in the shape of human footprints in the middle of a lush forest as a metaphor for the impact of human activity on the landscape and nature in general. 3d rendering.
Foto: Petmal iz iStock

Lestvica globalne trajnostne konkurenčnosti

Področja, ki jih lestvica meri, so:

  • naravni kapital: dano naravno okolje, vključno z razpoložljivostjo virov in stopnjo izčrpanosti teh virov;
  • učinkovitost in intenzivnost virov: učinkovitost uporabe razpoložljivih virov kot merilo operativne konkurenčnosti v svetu omejenih virov;
  • družbeni kapital: zdravje, varnost, svoboda, enakost in zadovoljstvo z življenjem znotraj države;
  • intelektualni kapital in inovacije: zmožnost ustvarjanja bogastva in delovnih mest z inovacijami in industrijami z dodano vrednostjo na globaliziranih trgih;
  • gospodarska trajnost: gospodarska trajnost in konkurenčnost odražata sposobnost ustvarjanja bogastva s trajnostnim gospodarskim razvojem;
  • učinkovitost upravljanja: rezultati temeljnih državnih področij in investicij – infrastruktura, trg in struktura zaposlovanja, zagotavljanje okvira za trajnostno ustvarjanje bogastva.
Prejšnji članek4 top trendi božično-novoletne dekoracije 2022/2023
Naslednji članekKako montirati lebdečo polico? (VIDEO)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.