Se tudi tem plastičnim izdelkom izteka čas?

mini šamponi v hotelih
Foto: PhillDanze iz iStock

V Bruslju so razkrili načrte, s katerimi bi Evropska unija močno znižala število plastičnih odpadkov. Tokrat so na udaru predvsem mini plastične embalaže za kozmetične izdelke (šamponi, sredstva za tuširanje, mini zobne paste ipd.) v hotelih ter raba plastičnih lončkov za enkratno uporabo v lokalih in restavracijah. Osnutek novih regulacij predvideva tudi omejitev rabe plastičnih vrečk za sadje in zelenjavo, pločevink ter predpisuje dovoljeno velikost paketov za spletna naročila. Pošiljanja majhnih izdelkov v velikih škatlah naj bi bilo tako konec.

Ukrepi so nujni

Nove regulcije bodo morale potrditi še države članice in Evropski parlament, ocenjujejo pa, da bi na ta način lahko pomembno prispevali k ohranjanju okolja. Kar 40 odsotkov nove plastike in 50 % papirja naj bi se uporabilo za pakiranje. Z uvedbo novih ukrepov bi do 2040 (v primerjavi z 2018) lahko zmanjšali količino odpadne embalaže per capita za 15 %.

Leta 2019 je Evropska unija že sprejela zakon o prepovedi plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, kot so slamice, vatirane paličice in plastični jedilni pribor, vendar želi Evropska unija stopiti še korak dlje v boju proti odpadni embalaži. Vsak Evropejec naj bi na leto proizvedel kar 180 kilogramov odpadne embalaže, brez ukrepanj pa bi lahko bila do lta 2030 ševilka še 19 odstotkov višja, ocenjujejo.

Pomemben korak naj bi z regulacijo naredili na področju spletne prodaje. Z omejitvijo, da lahko prazen volumen v pakiranju zvzema največ 40 % volumna izdelka, ki se ga v paketu pošilja, bi prekinili okolju škodljivo prakso zavijanja majhnih predmetov v ogromne škatle.

Prav tako se popolna prepoved obeta embalaži, ki se ji je mogoče izogniti. Primer je ponujanje kozmetilnih izdelkov v mini plastčnih embalažah v hotelih ter ovijanje majhnih količin sadja in zelenjave v plastične embalaže oziroma embalažo za enkratno uporabo.

Do leta 2040 bi morale tako restavracije vsaj 40 % vseh živil za dostavo nuditi v embalaži za ponovno uporabo oziroma v povratni embalaži (uvesti bi bilo potrebno shemo za vračilo embalaže), pri čemer se pravila nanašajo tudi na pijačo. To bi lahko stregli tudi v lončke, ki bi jih stranke prinesle s seboj.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKidanje snega in izbira lopate za kidanje
Naslednji članekKje kupiti zabojnik za odpadke?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.