Poslavlja se še zadnja cestninska postaja

Cestninska postaja Dragotinci
Cestninska postaja Dragotinci

Nekoč jih je bilo štiri in trideset, po koncu tega leta ne bo več nobene. Z uvedbo elektronskega cestninjenja za težka tovorna vozila leta 2018, se je DARS lotil rušenja cestninskih postaj. Padlo jih je že tri in trideset, ostaja le še ena. Cestninska postaja Dragotinci na pomurski avtocesti za zdaj še stoji, a ne več v celoti. Z odstranjevanjem so začeli lanske jeseni, dokončana pa naj bi bila v prihajajočih tednih.

DARS odstranil že skoraj vse cestninske postaje

DARS je v izjavi za javnost pojasnil, da so v sklopu odstranitve cestninske postaje že opravili polovico predvidenih del. Druga polovica, ki bo vključevala tudi preureditev območja, pa bo stekla v kratkem in bila končana spomladi. Zgrajena je bila ob uvedbi vinjetnega sistema leta 2008 za cestninjenje tovornih vozil. Po besedah Darsa, na pretok prometa nima bistvenega vpliva.

Na območju bo potrebna rekonstrukcija ceste v dolžini 700 metrov zaradi prilagoditve na novo predvideno hitrost, ki naj bi bila 110 kilometrov na uro. Kot navaja DARS bi bila predvidena hitrost z obstoječimi elementi brez obnovitve zgolj 60 kilometrov na uro. DARS je moral zaradi nujnih obnovitev predstaviti tudi projektno dokumentacijo.

DARS je za rušenje cestninskih postaj in obnovo območij porabil 47 milijonov evrov
DARS je za rušenje cestninskih postaj in obnovo območij porabil 47 milijonov evrov

Nekoč je na slovenskem avtocestnem omrežju stalo 34 cestninskih postaj. V letu 2018 jih je DARS odstranil dvanajst, leto kasneje pa enaindvajset. Stroški rušitev vseh postaj in preureditve območij, znašajo 47 milijonov evrov.

VIRDARS
Prejšnji članekSmrdljivi kupi blata iz čistilnih naprav v Sneberjah razburjajo prebivalce
Naslednji članekCvetje za 8. marec: Tako bo dalj časa sveže!
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.