Smrdljivi kupi blata iz čistilnih naprav v Sneberjah razburjajo prebivalce

divje odlagališče v Sneberjah

V začetku februarja so na rtvslo.si že poročali o črnem odlagališču blata iz čistilnih naprav, ki se je praktično čez noč pojavilo v ljubljanskih Sneberjah od reki Savi. Minil je že dober mesec dni, ukrepal pa ni nihče.

“Zadevo že preiskujejo policisti in inšpektorji,” so tedaj poročali v omenjenem mediju. A zgodilo se ni nič. Kupi so še vedno tam, smrad pa postaja neznosen. Odloženega je okoli 30-40 kubičnih metrov materiala organskega izvora, predvidoma blata. Ko veter zapiha proti bližnjemu naselju hiš, je tam zračenje nemogoče.

divje odlagališče v Sneberjah
Odloženi kup organskih odpadkov, domnevno blata iz čistilnih naprav.

V Sneberjah se nahaja tudi vrtec. Vzgojiteljice so velikokrat vodile otroke na sproščene sprehode na to območje, kjer so zdaj odloženi kupi blata. Kot pravijo, je zdaj sprehajanje tod mimo neprimerno, zato skušajo poiskati druge, primernejše lokacije. V neposredni bližini je med drugim tudi prostor šole za pse.

V zadnjem času, ko vladajo ukrepi zaradi Covid-19, se priporoča sprehode in rekreacijo v naravi. A so sprehodi mimo kupov blata in rekreacija na tem območju žal skrajno neprijetni in rezervirani za tiste z zares dobrim želodcem.

Krajani se sprašujejo, ali bo kdo sploh ukrepal, in če že – kdaj in kako. Z dvigom temperatur je pričakovati še hujši smrad. Poleg tega gre za vodovarstveno območje in so tovrstna odlagališča na tem območju nedopustna.

Poleg kupov smrdljivega blata iz čistilnih naprav, se je v zadnjih mesecih na tem območju pojavilo tudi več divjih odlagališč gradbenega materiala. Z vprašanjem, kdaj in kako nameravajo ukrepati, so se krajani (in tudi jaz osebno) obrnili tudi na Inšpektorat za okolje in prostor. Odgovor še čakamo.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekBarve fasade ne morete vedno izbrati po lastni izbiri
Naslednji članekPoslavlja se še zadnja cestninska postaja
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.