Nova uredba: na gospodinjstvo letno tudi do 1000 evrov prihranka pri elektriki

power outlet, electricity, energy
Photo by markusspiske on Pixabay

Uredba določa najvišjo dovoljeno drobnoprodajno ceno električne energije za gospodinjske odjemalce in za male poslovne odjemalce ter za porabo v skupnih prostorih večstanovanjskih stavb in skupnih prostorih v mešanih večstanovanjsko-poslovnih stavbah.

Cene električne energije so na borzah že od oktobra 2021 višje za okoli 400 %, če jih primerjamo s cenami iz prve polovice leta 2021 in dolgoletnimi povprečji. Zaradi potencialnih motenj pri oskrbi z zemeljskim plinom lahko pričakujemo nadaljnjo rast cen zemeljskega plina, posledično pa tudi cene električne energije na borzah  temu sledijo s približno dvakratno vrednostjo. Trenutno cene električne energije znašajo okoli 400 EUR/MWh.

Kljub nekaterim podražitvam v zadnjem času  so trenutne cene za gospodinjstva precej nižje in temeljijo še na cenah izpred krize. Cene za gospodinjstva se med dobavitelji tudi precej razlikujejo, pri čemer je razlika med najugodnejšim in najdražjim ponudnikom skoraj dvakratna. V nekaterih primerih je opazen tudi trend, da dobavitelji uvajajo dražje tarife za nove odjemalce, za stare pa ohranjajo nižje. Dobavitelji se zaradi velikih razlik v cenah namreč pripravljajo na morebitne večje navale novih odjemalcev, ki so bili prej uporabniki dražjih dobaviteljev oziroma tistih dobaviteljev, ki so prenehali z dejavnostjo.

Veliki prihranki na letni ravni

Vlada se strinja, da gre pri trenutnih gibanjih cen na trgu za hude motnje in ne za »redna sezonska nihanja«, kot jih opredeljuje 3. točka 8. člena Zakona o kontroli cen. Zakon o kontroli cen v 8. členu sicer določa tudi to, da lahko vlada z uredbo v določenih primerih določi ustrezne ukrepe kontrole cen.

Določili najvišjo drobnoprodajno ceno električne energije

Nova vladna uredba tako določa najvišjo dovoljeno drobnoprodajno ceno električne energije za gospodinjske odjemalce in za male poslovne odjemalce in za porabo v skupnih prostorih večstanovanjskih stavb in skupnih prostorih v mešanih večstanovanjsko-poslovnih stavbah.

Gospodinjski odjemalci

Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena za električno energijo za gospodinjske odjemalce in za porabo v skupnih prostorih večstanovanjskih stavb in skupnih prostorih v mešanih večstanovanjsko-poslovnih stavbah znaša:

  • za višjo dnevno tarifno postavko 0,11800 EUR/kWh,
  • za nižjo dnevno tarifno postavko 0,08200 EUR/kWh in
  • za enotno dnevno tarifno postavko 0,09800 EUR/kWh.

Mali poslovni odjemalci

Najvišja dovoljena cena za električno energijo za odjemalce s priključno močjo enako ali manjšo od 43 kW, ki niso gospodinjski odjemalci, znaša

  • za višjo dnevno tarifno postavko 0,13800 EUR/kWh,
  • za nižjo dnevno tarifno postavko 0,09900 EUR/kWh,
  • za enotno dnevno tarifno postavko 0,12400 EUR/kWh.

Ministrstvo za infrastrukturo bo ob tem do 1. avgusta 2022 pripravilo še predlog spremembe Uredbe o načinu določanja in obračunavanja prispevkov za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije, z veljavnostjo od 1. septembra 2022 naprej, na podlagi katere se bo gospodinjskim odjemalcem in malim poslovnim odjemalcem električne energije za čas uporabe Uredbe o določitvi cen električne energije obračunavalo le 50% prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije.

Vlada bo poleg omejevanje cene električne energije v času uporabe uredbe prav tako znižala davčno stopnjo DDV na 9,5% in ohranila 50% znižanje trošarin.

Visoki prihranki na letni ravni

Za gospodinjske odjemalce

Za povprečnega gospodinjskega odjemalca bo na letni ravni to predstavljalo okoli 15% do 30% (od 110 do 334 evrov) prihranka oziroma do kar 56% (do 1000 evrov) prihranka na letnem nivoju za tiste, ki so pri najdražjem dobavitelju, upoštevajoč objavljene tržne cene dobaviteljev, ki naj bi veljale s 1. septembrom 2022 brez uveljavitve ukrepa regulacije cene.

Za male poslovne odjemalce

Za povprečnega malega poslovnega odjemalca bo regulacija ob upoštevanju trenutnih cen na letni ravni predstavljala od 2 do 37 % prihranka (od 50 do 1760 evrov). Za večstanovanjske stavbe, ki so danes pri največjem dobavitelju, ocenjujemo, da bodo nova določila predstavljala okoli 36% prihranka na letnem nivoju glede na objavljene tržne cene, kar predstavlja okoli 400 evrov prihranka.

Trg v letu 2023 predvideva tudi nove podražitve električne energije, a se cene zaradi sprejete uredbe ne bodo zviševale. Torej bodo gospodinjski odjemalci, večstanovanjske stavbe in mali poslovni odjemalci v resnici v prihodnjem letu prihranili še več, saj z regulacijo preprečujemo tudi dodatne podražitve. Po vladnih izračunih te dodatni prihranki znašajo okoli 400 evrov za povprečno gospodinjstvo, okoli 800 evrov za male poslovne odjemalce in okoli 500 evrov za večstanovanjske stavbe.

Dobavitelji, ki od uveljavitve te uredbe dobavljajo električno energijo gospodinjskim in malim poslovnim odjemalcem, odjemu skupne porabe v večstanovanjskih stavbah in odjemu skupne porabe v mešanih večstanovanjsko-poslovnih stavbah, v času uporabe te uredbe ne smejo prenehati z dobavo tem kategorijam odjemalcev. Dobavitelji ne smejo odkloniti sklenitve pogodbe o dobavi z novimi odjemalci iz prvega člena te uredbe. Odjemalci ne izgubijo pravice do menjave dobavitelja. Uredba bo veljala  od 1. septembra 2022 do 31. avgusta 2023.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKakšno kuhinjsko stensko oblogo izbrati
Naslednji članekKako se znebiti mastnih madežev in vodnega kamna v kuhinji

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.