Kakšno kuhinjsko stensko oblogo izbrati

kitchen, loft, strict style
Photo by Victoria_Art on Pixabay

Kuhinja je v zadnjem obdobju postala znova osrednji bivalni prostor in se skorajda postavila ob bok dnevni sobi. Naj bo kuhinja še tako čudovita in ličniče pozorno izbrane – kuhinja bo piko na i dobila komaj, ko ji bomo izbrali ustrezen kuhinjski pult in primerno stensko oblogo.

Vrste kuhinjskih stenskih oblog

Stenske obloge že dolgo niso le klasične ploščice, čeprav marsikateri kuhinji ta retro videz vlije dušo in srce. Zdaj poblaganje sten od tal do stropa, samo da bi preprečili nabiranje vlage, nadomeščajo marmorne ploščice, steklene plošče, mozaiki, keramične ploščice najrazličnejših oblik, velikosti in barv. V nadaljevanju si bomo pogledali nekaj ključnih prednosti (in pomanjkljivosti) naslednjih:

  1. Steklene kuhinjske obloge
  2. Marmorne plošče
  3. Keramične ploščice
  4. Mozaik
  5. Obloge iz nerjavečega jekla
  6. Mikrocement (microtopping)
  7. Lateks barva

Steklene kuhinjske obloge

Steklo je med priljubljenejšimi izbirami, ko gre za oblaganje sten v kuhinji, za kar obstajajo tako estetski kot tudi praktični razlogi. Estetsko gledano je steklo material, ki vnaša sodoben videz v kuhinjo, s sijajem navidezno poveča prostor, poleg tega pa je steklo zelo preprosto vzdrževati in čistiti. Še posebej, če je kuhinjska fronta odeta v en kos, brez kakršnih koli spojev. Slabost se pokaže pri nekakovostnem polaganju, ko se ahko pozna sled lepila.

Marmorne plošče

Marmor je sinonim za razkošje, kakovost in prefinjenost. Je sestetski in trden, a ima slabost, da reagira s kislinami, ni odporen na udarce (lahko poči), ker gre za naravni kamen, pa se tudi madeži lahko kaj hitro vžrejo vanj. Očistiti ga je treba čim prej po tem, ko se umaže, pri čiščenju s čistili pa velja visoka mera previdnosti. Prednost marmorja je vsekakor njegova raznolikost. Naj bo z ‘žilami’, pikast, gladek, svetel ali temen – vsak je unikaten.

Keramične ploščice

Keramične ploščice so še vedno najpogostejši material za oblaganje sten v kuhinjah. So odporne, enostavne za vzdrževanje in čiščenje, če se fuge uničijo, jih nadomestimo z novimi ali stare, ki se obarvajo, preprosto prebarvamo. Lahko so gladke ali hrapave, z refliefom ali brez, različnih barv in velikosti, sijaj ali v mat izvedbi, z bleščicami ali brez … možnosti je neskončno.

Trenutno gredo trendi v smer 6-kotnih ploščic, a tudi s polaganjem klasičnih pravokotnih ali kvadratnih ne morete zgrešiti.

Mozaik

Tudi mozaiki so priljubljeni, a pozor pri čiščenju, saj se bo umazanija hitreje zažrla v fuge med mini ploščicami in kuhinja bo lahko hitro videti umazana, neurejena.

Nerjaveče jeklo

Indrustrijski slog lahko v kuhinji ustvarite z izborom stenskih oblog iz nerjavečega jekla. Vizualno ta material lahko celo poveča prostor in vanj prinese nekaj svetlobe. Nerjaveče jeklo je enostavno očistiti tudi s čisto krpo, milom in vodo.Vseeno pa lahko ostanejo vidne sledi prstnih odtisov. Če vas ti spravljajo ob živce, preberite, kaj storiti, da se bo jeklo v nekaj minutkah znova bleščalo kot prvi dan.

Beton in mikrotopping (mikrocement)

Lahko se odločite tudi za obloge v videzu betona oziroma jih obdelate z microtoppingom. Pri taki obdelavi stene ne bo vidnih fug, kar poenostavi čiščenje, je pa lahko matrial na otip nekoliko bolj grob in malce manj odporen na madeže.

Lateks barva

Gra za še eno praktično rešitev, predvsem, če bi radi minimalističen videz. Na steno preprosto nanesete lateks barvo – ta je na voljo v visokem sijaju, pol sijaju in mat verziji, na voljo so različne barve – in tako lahko ustvarite kuhinjsko steno, ki vam bo pisana na kožo. Tako obdelana stena je preprosta za vzdrževanje – preprosto jo obrišete in očistite z nežnimi čistili.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članek3 načini uporabe zimskega vrta
Naslednji članekNova uredba: na gospodinjstvo letno tudi do 1000 evrov prihranka pri elektriki
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.