Kako se znebiti mastnih madežev in vodnega kamna v kuhinji

V kuhinji hitro nastajajo mastni madeži in nabira vodni kamen. Določene madeže (predvsem na različnih aparatih) je težko odstraniti. Pred vami je nekaj preprostih nasvetov, kako se znebiti umazanije.

Mešalnik

V mešalniku, še posebej okoli rezila, se lahko naberejo ostanki hrane, ki jih je težko doseči in odstraniti. V blender preprosto kanite nekaj detergenta za posodo in dolijte toplo vodo. Vključite mešalnik za 15-20 sekund in izperite.

Grelnik za vodo

Če se je v njem nabral vodni kamen, vanj nalijte beli kis, tako da prekrije dno. Pustite učinkovati vsaj 15 minut, če se je nabrala res velika količina kamna, pa lahko pustite učinkovati tudi preko noči. Nato preprosto sperite. Vonj po kisu bo izginil, kamen pa prav tako.

Pečica

Neprijeten vonj iz pečice in mastni madeži? Pripravite mešanico sode bikarbone in kisa, da nastane nekakšna pasta. Nanesite v notranjost pečice, vratca zaprite in pustite učinkovati približno 20-30 minut. Izperite.

V primeru trdovratnih madežev zmešajte skodelico sode bikarbone in tretjino skodelice vode ter nanesite na celotno površino v notranjosti pečice, tudi po steklu. Pustite učinkovati preko noči. Nato popršite z belim kisom. Celotno pečico podrgnite s krpo in toplo vodo. Zasušeni madeži bodo začeli odstopati – popolnoma jih lahko odstranite s pomočjo starega jedilnega noža. Na koncu še enkrat pomijte s toplo vodo  in obrišite s suho krpo.

Žar

Rešetko oziroma ploščo navlažite in posujte sodo bikarbono. Počakajte nekaj časa in čiščenje bo precej lažje steklo. Kako očistiti rešetko žara, smo sicer opisali podrobneje TUKAJ.

Da bi si olajšali delo, v prihodnje na rešetke postavite aluminijasto folijo in pecite meso in zelenjavo kot običajno.

Kavomat

Najlažje boste kamen odstranili s pomočjo vode in sode bikarboneAparat za kavu, in sicermešanoico spuistite skozi apparat, kot bi kuhali kavo. Nato spustite še enkrat samo vodo.

Odtok

Če voda nekoliko počasneje odteka iz lijaka, zvečer v odtok nasujte nekaj žlic sode bikarbone in prelijte nekaj belega kisa. Zjutraj izperite z vročo vodo. Zadeva ne bo učinkovita, če je odtok močno zamašen.

Fuge in ploščice

Iz litra vode, pol skodelice sode bikarbone, 1/3 skodelice limoninega soka in ¼ skodelice alkoholnega kisa pripravite raztopino. Če želite, lahko dodate manj vode in nastala bo nekakšna pasta. Nanesite na fuge in podrgnite s staro zobno ščetko ozrioma z gobico po ploščicah. Sperite z vodo.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekNova uredba: na gospodinjstvo letno tudi do 1000 evrov prihranka pri elektriki
Naslednji članekNe pozabite, rok za vložitev dohodninske napovedi je 1. 8. 2022.

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.