Na voljo 66 milijonov evrov garancij za zavarovanje bančnih kreditov

money, coin, investment
Foto: nattanan23 iz Pixabay

Slovenski podjetniški sklad (SPS) je objavil razpis P1 plus 2023 – Garancije Sklada za bančne kredite s subvencijo obrestne mere. Kaj moramo vedeti o razpisu?

Kratko o razpisu garancij za zavarovanje bančnih kreditov

Mikro, mala in srednje velika podjetja bodo lahko tudi letos s pomočjo garancij SPS-a lažje, hitreje in ceneje pridobila bančne kredite, kar bo pripomoglo k njihovi likvidnosti in posledično k nadaljnjemu razvoju in rasti podjetij.

Garancije so namenjene spodbujanju podjetništva in olajšanju financiranja podjetij ter tudi letos omogočajo podjetjem, da pridobijo ugodne pogoje financiranja pri bankah, saj banke dobijo zagotovilo za vračilo posojila s strani SPS-a.

Kdo se lahko prijavi na razpis?

Razpis je namenjen mikro, malim in srednje velikim podjetjem ter samostojnim podjetnikom posameznikom, ki delujejo na območju Republike Slovenije. Podjetja morajo izpolnjevati določene pogoje glede poslovanja, finančnega stanja ter poslovanja.

Businesswoman handshake and business people. Successful business concept.
Foto: nathaphat iz iStock

Kaj prinaša garancija za bančne kredite

Podjetja bodo lahko zaprosila za garancije v višini 60 ali 80 odstotkov vrednosti kredita, za kredite v višini do 1.250.000 evrov, z ročnostjo do 10 let in koriščenje moratorija do dveh let, za kredite, ki jih bodo predhodno odobrile banke.

Hkrati z zelo ugodnim zavarovanjem bančnega kredita v obliki garancije SPS-a, bodo podjetja deležna tudi znižane obrestne mere, ki znaša 6 mesečni EURIBOR + od 0,35/0,60/0,85 odstotka, odvisno od vrste garancije.

Z izdajo garancije SPS-a se:

  • poveča možnost pridobitve kredita tistim podjetjem, ki sama nimajo zadostnih jamstev za zavarovanje kredita ali jih želijo sprostiti za nov investicijski ciklus,
  • zagotovijo garancije za investicijske bančne kredite do maksimalne višine 1.250.000 evrov in mikrogarancije za obratna sredstva do maksimalne višine 200.000 evrov (za srednje velika podjetja) oziroma do 100.000 evrov (za mikro in mala podjetja),
  • zagotovi kredit, ki lahko krije do največ 80 odstotkov vrednosti upravičenih stroškov projekta,
  • zagotovi možnost koriščenja moratorija do 24 mesecev,
  • zagotovi daljša ročnost kredita, do 10 let.
  • strošek odobritve garancije se ne zaračunava.
Business and technology concept. Smart office. Management strategy. GUI (Graphical User Interface).
Foto: metamorworks iz iStock

Omogočeno je tudi konkurenčno uveljavljanje na trgu, izboljšanje tržnega položaja ter širitev dejavnosti, financiranje različnih vrst investicij in poslovnih projektov, kot so naložbe v osnovna sredstva, raziskave in razvoj, investicije v okolje, financiranje obratnega kapitala, krepitev razvojno tehnoloških rešitev v podjetju in druge podobne investicije.

Prijava na razpis vsakih 14 dni

Vloge lahko podjetja oddajo na Slovenskem podjetniškem skladu vsakih 14 dni, in sicer: 15. aprila, 5. maja, 25. maja, 15. junija, 5. julija, 1. septembra, 15. septembra, 1. oktobra in 15. oktobra 2023.

Dodatne informacije o razpisu najdeš na spletni strani Slovenskega podjetniškega sklada.

Žiga Kastelic

SEO urednik

VIRSlovenski podjetniški sklad
Prejšnji članekVrste ležišč in izbira trdote ležišča glede na položaj spanja
Naslednji članekNovi Ford Explorer Electric, električni terenc je začetek nove ere v Evropi
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.