Novi Ford Explorer Electric, električni terenc je začetek nove ere v Evropi

Električni Ford Explorer
Električni Ford Explorer Foto: on ford

Ford je vstopil v novo obdobje. Ford Explorer je namenjen za Evropo, izdelan v Evropi in oblikovan v Evropi. Fordov električni terenec Explorer je navdahnjen z mislijo na Ameriko, a vse moči so uprte na evropski trg, saj si želi znamka ponovno zavzeti primat na stari celini.

Ford Explorer 2023 začenja novo obdobje znamke v Evropi

Ford je že v polnem pogonu, da zažene svoj tekoči trak v Nemčiji, saj bo v Kölnu, kjer trenutno izdeluje Fiesto, začel z idelovanjem novega modela. Ford Explorer je umeščen med manjše in srednje velike terence na evropskem tržišču, kar ga uvršča v neposredni boj z vozili, kot so Jeep Avenger, Škoda Enyaq iV in Hyundai Ioniq 5.

V tem in marsikaterem drugem aspektu je eden najbolj pomembnih Fordovih modelov v zadnjem desetletju. Explorer bo oral pot za novo linijo električnih avtomobilov Forda, ki bodo ustvarjeni okoli koncepta »ameriškosti« ali stran od tega, kar krasi modele Mondeo, Fiesta in Focus.

Novi električni Ford Explorer
Novi električni Ford Explorer Foto: on ford

»Če se nekoliko bolj posvetimo genskemu zapisu znamke, daleč v zgodovino ZDA, smo ameriška ikona, ki lahko odlično posluje v Evropi. Mislim, da je to odlična priložnost za novo nastavitev znamke in predstavitev izkušnje,« je povedal šef evropskega segmenta znamke, Martin Sander.

Ford Explorer prinaša 10-stopenjski menjalnik

Ford Explorer je prvi električni Ford, ki bo uporabil volkswagnovo MEB električno platformo, kar je plod sodelovanja znamk. Dimenzijsko se bo Explorer umestil med VW ID.3 in ID.4, kar je taktična odločitev, saj niso želeli direktno tekmovati z obema omenjenima modeloma.

Na vsaki osi bo postavljen motor, ki bo sestavil 335 konjskih moči in vozilo v manj kot šestih sekundah potegnil do 100 kilometrov na uro. Na voljo bosta tudi dve različici s pogonom na sprednja kolesa – ena s 168 in druga z 282 konjskimi močmi.

Baterije še niso bile razkrite, a Ford naj bi ciljal na doseg do 500 kilometrov z enim polnjenjem.

Ameriški geni Forda Explorer predvsem v obliki

Velik pokazatelj ameriškega gena pa je vsekakor zunanjost vozila. Oblikovalci so strmeli k temu, da dodajo vozilu čim več podobe z »ameriškimi mišicami«, ki so znamko krasile v zadnjih desetletjih. Zdaj se ta pridih Amerike seli tudi v Evropo, ki ne bo ostal le na Explorerju, temveč se bo preselil tudi na preostale prihajajoče električne avtomobile.

Relive Aloha’s trip in the New All-Electric Explorer

VIRFord
Prejšnji članekNa voljo 66 milijonov evrov garancij za zavarovanje bančnih kreditov
Naslednji članekNe boste verjeli, v kateri živilih, ki jih uživamo vsak dan, so prisotne rakotvorne spojine

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.