Vrste ležišč in izbira trdote ležišča glede na položaj spanja

Mattress Topper Being Laid On Top Of The Bed
Foto: AndreyPopov iz iStock

Kakovostno ležišče ustrezne trdote je pogoj za dober spanec. Pravilna izbira ležišča lahko z vplivom na vaš spanec vpliva tudi na vašo telesno držo, počutje, cirkulacijo krvi, pa tudi na vaše splošno zdravje.

Obstaja veliko različnih vrst ležišč, ki se razlikujejo po materialih, trdoti in drugih značilnostih. Katere vrste ležišč so najpogostejše, za koga so primerna trda in za koga mehka ležišča ter na kaj biti pozoren pri izbiri ležišča?

Pri izbiri ležišča je torej treba biti pozoren na več dejavnikov:

  • trdoto,
  • material,
  • velikost in
  • ceno.

Trdota

Pri izbiri trdote ležišča je treba upoštevati svojo težo, spalni položaj in morebitne težave s hrbtenico. Pri izbiri materiala ležišča pa je treba upoštevati svoje želje in morebitne alergije.

Trša ležišča

Trda ležišča so bolj primerna za tiste, ki imajo težave s hrbtenico, kot so skolioza, kifosa ali lordoza. Trda ležišča zagotavljajo dodatno podporo in pomagajo pri vzdrževanju pravilne drže telesa.

Položaj med spanjem

Trda ležišča so bolj primerna za tiste, ki spijo na trebuhu, saj pomagajo pri ohranjanju pravilne poravnave hrbtenice. Prav tako so dobra izbira za tiste, ki imajo težave s prekomernim potenjem, saj so običajno trša ležišča bolj zračna.

Mehka ležišča?

Mehka ležišča so bolj primerna za tiste, ki imajo težave s krvnim obtokom, saj omogočajo boljše pretakanje krvi po telesu. Poleg tega so mehka ležišča bolj primerna za tiste, ki imajo težave s sklepi, saj zagotavljajo večjo blaženje udarcev.

Položaj med spanjem

Mehka ležišča so bolj primerna za tiste, ki spijo na boku ali na hrbtu. Zaradi svoje mehkobe in prilagodljivosti se bolje prilegajo telesu, kar zagotavlja boljšo poravnavo hrbtenice.

Material

Različni materiali imajo različne značilnosti, ki lahko vplivajo na kakovost spanja in udobje. Nekateri materiali so bolj primerni za tiste, ki imajo alergije, medtem ko so drugi bolj primerni za tiste, ki imajo težave s potenjem ali telesno temperaturo. Spodaj so navedeni nekateri pogosti materiali, ki se uporabljajo pri izdelavi ležišč.

  1. Pena: Pena je ena izmed najpogosteje uporabljenih materialov pri izdelavi ležišč. Pena je lahka, prilagodljiva in se lahko prilagodi obliki telesa. Obstajajo različne vrste pene, vključno s spominsko peno, lateks peno in hladno peno. Spominska pena se prilagodi obliki telesa in omogoča boljšo poravnavo hrbtenice, medtem ko lateks pena zagotavlja večjo vzdržljivost in zračnost. Hladna pena je bolj primerna za tiste, ki imajo težave s prekomernim potenjem.
  2. Vzmeti: Ležišča s vzmetmi so bolj primerna za tiste, ki imajo radi trša ležišča. Obstajajo različne vrste vzmeti, vključno s tuljastimi in žepkastimi vzmetmi. Tuljaste vzmeti so bolj primerne za tiste, ki spijo na hrbtu, medtem ko so žepkaste vzmeti bolj primerne za tiste, ki spijo na boku.
  3. Naravni materiali: Ležišča iz naravnih materialov, kot so bombaž, volna ali konoplja, so bolj primerna za tiste, ki imajo alergije ali težave s prekomernim potenjem. Naravni materiali so zelo zračni in lahko absorbirajo vlago ter preprečujejo razvoj pršic.

Velikost

Poleg tega je pri izbiri ležišča pomembno tudi upoštevati dolžino in širino. Priporočljivo je, da izberete ležišče, ki je vsaj 10-15 cm daljše od vaše telesne dolžine. Velikost ležišča pa naj bo primerna za vašo spalno sobo in vaše potrebe.

Cena

Cena ležišča je prav tako pomemben dejavnik pri izbiri. Vendar pa cena ni vedno najpomembnejši dejavnik. Pomembno je, da izberete ležišče, ki bo ustrezalo vašim potrebam in vam zagotavljalo kakovosten spanec.

Pravilna izbira ležišča je ključnega pomena za kakovosten spanec in dobro počutje. Pri izbiri ležišča je zato treba upoštevati potrebe in želje ter izbrati ležišče, ki bo ustrezalo vašemu telesu in potrebam.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekVlada spremenila trošarine energentov in električne energije
Naslednji članekNa voljo 66 milijonov evrov garancij za zavarovanje bančnih kreditov
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.