Konec gojenja kokoši na domu? Samooskrba z jajci pred zatonom

Konec gojenja domačih kokoši za samooskrbo
Konec gojenja domačih kokoši za samooskrbo Photo by Danganhfoto on Pixabay

V zadnjih tednih je družbena omrežja preplavila novica o pripravi podzakonskega akta, ki bo prizadel vse tiste, ki imajo doma kokoši in drugo perjad. Gre za podzakonski akt za zakon o zdravstvenem varstvu živali, ki je v pripravi s strani Evropske komisije. Na to že več dni opozarja Slovenska zveza društev gojiteljev pasemskih malih živali, do konca maja pa se je bilo možno na akt tudi pritožiti.

Se obeta konec samooskrbe z jajci?

Kot opozarja Slovenska zveza društev gojiteljev pasemskih malih živali, je v pripravi nov podzakonski akt, ki vsebuje spremembo o rejcih domačih živali. V osnovi gre za sprejem obvezne registracije vsakega posameznika, ki ima doma vsaj eno kokoš oziroma drugo ptico v ujetništvu. V registracijo so seveda vključeni tudi stroški, ki bodo dodatno breme za rejca.

Podzakonski akt za zakon o zdravstvenem varstvu živali opredeljuje obvezno registracijo in nekaj izjem, ki pa jih skoraj ni. Tako se bo moral v praksi vsak gojitelj, rejec, skrbnik ptic v ujetništvu (piščanci, race, gosi, noji, pegatke, prepelice, purani, pavi, labodi, ptice in papige) vpisati v nacionalno zbirko podatkov z geografskimi koordinatami kraja, kjer goji živali.

eggs, chicken eggs, raw eggs
Photo by 1195798 on Pixabay

Kjer nastane največ težav, je meja te registracije, saj ta vključuje tudi tiste osebe, ki imajo doma le nekaj kokoši za samooskrbo. Ali bo Evropska unija zakon sprejela bo znano v prihodnjih mesecih. Do tistega dne pa bo veliko števila oseb v pričakovanjih odločitve.

Prejšnji članekNe pozabite na popravilo pohodnih površin okoli hiše
Naslednji članekNa Bledu je bila tokrat glavna zvezda »pitna voda«

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.