Ne pozabite na popravilo pohodnih površin okoli hiše

Talne plošče

Urejanje trate, vrtičkov, visokih gred … je že lep čas v polnem teku. A okoli hiše (ali pač tam, kjer jih imate) je potrebno za zavidljivo dvorišče urediti tudi pohodne površine. Te so največkrat urejene s stopalnimi kamni ali ploščami. Pozimi, ko prst zmrzne, se prav te pohodne površine privzdignejo ali celo premaknejo, zato korak po njih ni več stabilen. Kako jih popraviti?

Poškodbe talnih plošč

Počena pohodna površina

Pohodne površine so lahko poškodovane na različne načine. Predvsem so majave, premaknjene, lahko pa celo počene. Če se nam zgodi slednje, druge rešitve ni, kot da staro, počeno ploščo, zamenjamo z novo. Seveda je najbolje, da se ta vizualno ujema s starimi, a zares je za uporabno površino pomembna bolj enaka debelina. Največkrat so plošče debele 5 cm, a preverite sami. Nove plošče položite v 3 do 5 cm debelo peščeno posteljico, v katero se bodo dobro ulegle.

Majave in premaknjene plošče

V tem primeru bo potrebno plošče uravnati, podobno kot pri zgoraj opisani menjavi. Torej ploščo dvignemo, posujemo pesek, da dobimo posteljico, v katero vrnemo staro ploščo.

Pri tem moramo poskrbeti, da se plošče dobro uležejo, za kar uporabimo vodno tehtnico, konec deščice in kladivo. Na postavljeno ploščo položimo deščico in po njej previdno tolčemo s kladivom, dokler ni uravnana. Slednje preverjamo z vodno tehtnico. Enak postopek velja tudi za menjavo počene plošče.

Talne plošče
Pohodna površina mora biti položena malo pod rušo, da se izognemo težavam pri košnji

Da se izognemo težavam pri košnji, mora biti pohodna površina na trati položena malo pod višino ruše (zgornjo plastjo tal).

Maja Markovič

Novinarka

Prejšnji članekTako je videti ogljično negativen in energetsko nevtralen dom
Naslednji članekKonec gojenja kokoši na domu? Samooskrba z jajci pred zatonom
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.