Kdo in kako lahko dobi subvencijo za fiksne stroške v 6. protikoronskem paketu

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo zaznavajo precejšnjo zmedo glede upravičenosti do subvencij za fiksne stroške, ki jih predvideva zadnji 6. protikoronski paket. Z namenom razrešitve nejasnosti podajajo pojasnilo glede podrobnosti, ki lahko marsikateremu podjetniku pridejo v teh kaotičnih časih še kako prav.

Ukrepi ne morejo v celoti nadomestiti izpada prihodkov

Na Ministrstvu pravijo, da osnovni princip protikoronskih ukrepov ni popolno nadomestilo izpada prihodkov, niti kritje vseh fiksnih stroškov, temveč njihovo delno pokrivanje in s tem ohranjanje delovnih mest. Ravno v duhu slednjega je bila že v prejšnjih protikoronskih ukrepih predvidena izredna pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka za samozaposlene. Zaradi razsežnosti letošnje krize pa so v zadnjem paketu dodali nov ukrep, ki bo poleg neposrednega subvencioniranja delovnega mesta dodatno pokril del fiksnih stroškov.

Kdo lahko koristi ukrep subvencioniranja za fiksne stroške?

Vsaka fizična ali pravna oseba, ki je registrirana za opravljanje gospodarske dejavnosti najkasneje do 1. septembra 2020 in ima vsaj enega zaposlenega ali je samozaposleni ali družbenik-poslovodja. Prvi pogoj je, da ocenjuje, da mu bodo prihodki od prodaje v letu 2020 v primerjavi s letom 2019 upadli za 40 ali več odstotkov.

Kolikšna bo višina subvencije upravičencev?

»Zaradi kompleksnosti situacije mora biti administrativen postopek karseda enostaven in nezapleten, zato so določili kriterije, ki jih lahko državni organi enostavno nadzirajo,« pojasnjujejo na Ministrstvu. Zato je, kljub temu da obstajajo velike razlike med posameznimi panogami, ukrep splošen oziroma enoten za celotno gospodarstvo.

Strokovna skupina pod vodstvom dr. Mateja Lahovnika je na podlagi analize predložila oceno, da pri večini podjetij fiksni stroški predstavljajo okrog 10 % njihovih letnih prihodkov. Če ste torej v letu 2019 imeli 300.000 evrov prihodkov od prodaje, je ocena, da so bili fiksni stroški okrog 30.000 evrov na leto. Torej predstavljajo fiksni stroški pri večini podjetij nekaj manj kot 1 % letnega prometa na mesec. In tej oceni so se s tem novim ukrepom želeli približati.

Nadalje se podjetja delijo v dve skupini. Tista, ki so jim letos prihodki v primerjavi z lanskim poslovanjem padli med 40 in 70 %, in tista, ki so jim prihodki padli za več kot 70 % in jih je kriza najbolj prizadela.

Za prvo skupino je subvencija določena v višini 0,6 % od prihodkov iz leta 2019 za vsak mesec v upravičenem obdobju, ki je od 1. oktobra do 31. decembra 2020. Ker šesti interventni paket ukrepov, ki ga je sprejela vlada, določa pomoč za zadnje tri mesece letošnjega leta, dobijo ta podjetja torej subvencijo v višini 1,8 % od prihodkov od prodaje v letu 2019.

Za najbolj prizadeta podjetja pa je določena subvencija v višini 1,2 % od lanskih prihodkov od prodaje za vsak mesec v upravičenem obdobju, torej skupaj 3,6 % od lanskih prihodkov od prodaje za obdobje subvencioniranja.

Kakšne so omejitve?

Obstaja tudi nekaj omejitev.

  • Omejitev najvišjega zneska, ki je vezana na delovna mesta, ker je cilj ukrepanja ravno njihova zaščita. Najvišji znesek subvencije tako ne more preseči 1000 evrov na zaposlenega na mesec.
  • V prihodnjem letu boste morali prav tako dokazati izgubo v upravičenem obdobju (1. oktober do 31. december 2020). V primeru, da ste mikro ali malo podjetje, boste upravičeni do 90 % izgube oziroma če ste srednje veliko ali veliko podjetje, boste upravičeni do 70 % izgube v upravičenem obdobju. To pomeni, da v primeru, da ste dobili izplačanih »preveč« sredstev, boste te morali vračati.
  • Za upravičence, registrirane pred 1. oktobrom 2019, je maksimalni znesek pomoči 3 milijone evrov, saj se upošteva EU Začasni okvir za državne pomoči, točka 3.12.
  • Za upravičence, registrirane od vključno 1. oktobra 2019 do 1. septembra 2020, je maksimalni znesek pomoči 800.000 evrov, saj se upošteva EU Začasni okvir za državne pomoči, točka 3.1., kamor se vštevajo tudi ostale pomoči iz interventnih zakonov (čakanje za delo, skrajšan delovni čas, idr.).

Kakšen je postopek uveljavitve tega ukrepa?

Upravičenci bodo takoj po sprejetju zakona na Finančno upravo Republike Slovenije lahko predložili izjavo o ocenjenem izpadu prihodkov do konca leta in bodo nato 20. v naslednjem mesecu dobili izplačilo. Vloga bo dostopna na spletni strani Finančne uprave Republike Slovenije.

VIRGOV.SI
Prejšnji članekKako do brezplačne vinjete 2021?
Naslednji članekLepota, ki zlepa ne zbledi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.