Kateri prevozniki bodo leteli v Slovenijo?

Zaključil se je prvi rok za oddajo vlog na Javni razpis za spodbujanje ponovne vzpostavitve letalske povezljivosti Slovenije. Država je podelila subvencije v višini 985.320 evrov. V treh rokih za oddajo vlog na javni razpis pa je na voljo pet milijonov evrov.

Zaradi pandemije je letalski promet obstal in država skuša ohraniti redne mednarodne letalske linije ter spodbuditi ponovno vzpostavitev rednih letalskih linij. Poleg ohranjanja že obstoječih povezav želijo privabiti tudi nove letalske prevoznike. Za slovensko gospodarstvo in turizem je to ključnega pomena.

Največ pomoči bodo v razpisu prejeli tisti letalski prevozniki, ki bodo v Slovenijo izvedli več letov in posledično pripeljali več potnikov. Največji del pomoči je namenjen poletni sezoni prihodnjega leta, saj takrat že pričakujemo delno normalizacijo razmer. Prijavljena podjetja lahko pridobijo do 800.000 evrov.

Svežnji bankovcev za 500 evrov

Na prvi rok se je prijavilo 9 podjetij, od tega jih je 8 prejelo subvencije, in sicer:

  1. Türk Hava Yollari AO – Turkish Airlines (subvencija v višini 148.530 evrov),
  2. Swiss International Air Lines (subvencija v višini 22.050 evrov),
  3. Air Serbia (subvencija v višini 98.130 evrov),
  4. Montenegro airlines (subvencija v višini 45.450 evrov),
  5. Deutsche Lufthansa (subvencija v višini 371.040 evrov),
  6. Air France (subvencija v višini 176.160 evrov),
  7. Wizzair Hungary (subvencija v višini 80.340 evrov),
  8. LOT Polish Airlines (subvencija v višini 43.620 evrov).

Od teh prevoznikov morata sicer dva še razjasniti nekaj nejasnosti v svojih vlogah, v nasprotnem primeru ne bosta upravičena do subvencije. Vsi prijavitelji bodo morali vsaj dva meseca dvakrat tedensko izvajati redne potniške linije na eno izmed slovenskih letališč, in sicer v obdobju med 28. marcem 2021 in 30. oktobrom 2021.

Prvemu roku bosta sledila še dva razpisna roka za oddajo vlog. V okviru drugega roka je na voljo 2,3 milijona evrov, v okviru tretjega pa 1,2 milijona evrov. Višina razpoložljivih sredstev v drugem in tretjem roku pa se lahko še spremeni.

VIRPortal GOV.SI
Prejšnji članekNova fasadna plošča v kalupu
Naslednji članekMINI ne hiti s prehodom na električni pogon

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.