5 načinov, kako prihraniti pri poročni fotografiji

poročna fotografija
Po poročnega fotografa na Omisli.si! Foto: OlcayErtem iz Pixabay

Poročna fotografija ni področje, na katerem bi radi poročni pari prihranili. Navsezadnje bo poročni fotograf obeležil dan, ki si ga bosta želela zapomniti vse življenje.

Pri Omisli.si/fotografa poročajo, da povprečen par nameni 500-1500 € za fotografiranje poroke, torej v povprečju 900 €. Mimogrede lani je bila povprečna cena 800 €, torej so slovenski poročni fotografi cene od lani dvignili za 9%. Tudi, v naslednjih 3 mescih načrtuje podražitev vsak 4 poročni fotograf, zato je vredno razmisliti o načinih, kako poceniti poročno fotograijo. Seveda tako, da spomini ne bodo trpeli!

1Določite proračun.

Začnite s svojim proračunom in ugotovite, koliko si lahko privoščite za poročnega fotografa. Če želite dobiti izkušene profesionalce, se boste morali pripraviti na povprečno ceno ali celo višjo. Če pa imate omejen proračun, poiščite manj izkušene profesionalce ali fotografe študente. Ne zavajajte se, da boste lahko izvrstnemu profesionalcu, ki za poročne fotografije načeloma zaračuna 2000 €, izpogajali ceno 1000 €. Začnite s svojim proračunom in poiščite fotografa, ki se prilega vašim financam.

2Rezervirajte zgodaj.

Mnogi poročni fotografi ponujajo popuste za zgodnje rezervacije, zato poskusite zagotoviti svojega čim prej, ko določite datum poroke. Tudi če dejansko popusta ne dobite, pa ga lahko v praksi še vedno dobite. Cene manj znanih fotografov se sčasoma dvigujejo, saj gradijo svojo slovesnost pa tudi, cene gredo pač gor (glej uvod). Tudi priznani fotografi morajo držati korak s povečanjem cen življenjskih stroškov. Če se prijavite pri fotografu takoj po zaročitvi ali vsaj mnogo mesecev pred velikim dnevom, preskočite povečanje cene fotografa.

3Plačajte vnaprej.

Morda fotograf ponuja popust, če plačate vse vnaprej. V tem primeru uporabite poročno pogodbo, da se zavarujete! Pogodba naj vključuje plan b, če fotograf zboli ali zapre dejavnost.

4Izberite digitalno.

Če želite prihraniti pri tiskanju fotografij, vprašajte za digitalni paket. Na prvi pogled lahko nakup digitalnih pravic za vaše fotografije izgleda dražje. A ko imate na disku sliko vašega poročnega dne, lahko fotografije natisnete kadarkoli želite. Prednost te možnosti je, da lahko natisnete veliko bolj dostopne fotografije za prijatelje in družinske člane, ali jim celo pošljete kopije, da si lahko natisnejo svoje. Lahko celo natisnete nizko kakovostno fotko na vašem domačem tiskalniku, če želi babica kopijo za hladilnik.

5Najemite fotografa za manj časa.

Dogovorite se za manj ur in tako znatno zmanjšate stroške poročnega fotografiranja. Fotograf bo imel manj fotografij za obdelavo in vam bo zaračunal manj ur. Na primer, če se fotograf ne udeleži predporočne slovesnosti ali šrange ali obiska pri nevesti. Namesto tega naj fotografije posnamejo družice in priče. Čas lahko skrajšate tudi na zadnji končni strani tako, da fotograf ostane samo do rezanja torte – ali pa naj družice s solidnimi digitalnimi fotoaparati posnamejo fotografije sprejema.

Kakršnokoli taktiko za pocenitev poročnih fotografij že boste izbrali, uporabite iskalnik Omisli.si/fotografa, kjer so zbrani vsi preverjeni poročni fotografi v Sloveniji. Oddajte brezplačno povpraševanje in znotraj tega že uporabite kakšnega izmed zgornjih nasvetov…

logo omisli.si

Lokalni ponudniki, ki jim zaupamo.

Prejšnji članekIzberite strešno kritino, ki z lahkoto kljubuje toči
Naslednji članekVeste, čemu služi tretji predalček dozirne posodice pralnega stroja?

Lokalni ponudniki, ki jim zaupamo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.