Kaj se dogaja na nepremičninskem trgu?

Epidemija je končno tudi uradno preklicana in naša življenja se počasi vračajo v ustaljene tirnice. Korona virus je za nekaj časa ustavil svet, šokiral globalno gospodarstvo, eno ključnih vprašanj pa je tudi, kako bo vplival na trg nepremičnin?

Tako kot na drugih trgih, so se tudi na nepremičninskem dogajale spremembe. V marcu 2020 je denimo število prodanih hiš in stanovanj v Sloveniji upadlo iz 1400 na 10, kar predstavlja dobrih 99 %. Torej smo res ostali doma, v zavetju svojega »starega« doma.

Več dolgoročnih najemov?

Kakšne bodo spremembe je težko napovedati, zaenkrat pa kaže, da drastičnih padcev cen nepremičnin ne bo – no vsaj zaenkrat jih ni. So se pa v tem času nekoliko znižale cene najemnin, ki so v zadnjem času, zaradi pomanjkanja nepremičnin, rasle v nebo. Velik problem je predstavljalo to, da so mnogi svoje nepremičnine oddajali turistom za kratek čas. Ker teh zaenkrat ni, naj bi lastniki nepremičnin, slednje oddajali za dalj časa domačim iskalcem najemniških stanovanj. Pričakujemo torej lahko, da se bo na račun spremem kratkoročnih najemov v dolgoročne, cena najemnin nekoliko znižala. Pa vendar ni nič zagotovo, saj se lahko vse tako hitro kot se je enkrat že spremenilo, spremeni spet.

Cene so in bodo odvisne predvsem od trajanja epidemije, natančneje od tega, ali nas bo zadel še dodaten val okužb, od števila novih stanovanj, ki se bodo oddajala v dolgoročne najeme ter seveda od povpraševanja.

Večja previdnost

Ker še ni povsem jasno, kako bo epidemija vplivala na gospodarstvo in posledično na zaposlitve in možnosti kreditiranja, so kupci v tem času pazljivejši pri nakupih, kar lahko privede do morebitnega zmanjšanja povpraševanja.

Nekateri strokovnjaki pravijo, da skoraj zagotovo cene nepremičnin v naslednjem obdobju ne bodo rasle. Ostalih napovedi ne moremo dajati. Pričakujemo sicer lahko kvečjemu, da se bodo cene (predvsem zaradi nejasnih posledic na gospodarstvo in posledično na povpraševanje) nekoliko znižale, vendar moramo za točne odgovore seveda počakati še nekaj časa.

Prejšnji članekUniview predstavil integriran sistem merjenja telesne temperature
Naslednji članekDom, da te kap

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.