Kaj je leasing?

Kaj je leasing?
Kaj je leasing?

Leasing (lizing) je oblika financiranja. Največkrat se uporablja pri nabavi avtomobilov, drugih premičnin in vedno pogosteje tudi pri nakupu nepremičnin. V članku smo pripravili odgovore na vsa vprašanja o leasingu, ki se lahko pojavijo. Kaj je leasing? Kako ga uporabljamo? Ali ga lahko prekinemo? Na kaj moramo paziti pri leasingu? Vse to in še kaj najdete v tem članku o leasingu.

Kaj je leasing?

Gre za posebno obliko financiranja, ki se največkrat uporablja pri nakupu premičnin (vozilo). Vsebuje elemente najema in posojila, a v popolnosti ni nobeno od teh. Pri leasingu ločimo dve oseb, zelo podobno kot pri najemu. Leasingojemalec in leasingodajalec. Leasingodajalec je tisti, ki predmet kupi in je tudi uradni lastnik predmeta, vse do konca pogodbe. Leasingojemalec pa je tisti, ki, glede na pogodbo, plačuje obroke/najemnino za določeni predmet.

Kakšna je razlika med leasingom in kreditom?

Glavna razlika je v zavarovanju terjatve, kljub temu, da sta leasing in kredit v zelo grobi osnovi zelo podobna stvar. Potrebe po zavarovanju terjatve ni pri leasingu, saj predmet (premičnina, nepremičnina) last oziroma lastninska pravica leasingodajalca.

Kako se sklene leasing?

Med vami in trgovcem, ki vam predmet prodaja se dogovorite o predmetu, ceni in pogojih dobave. Sledi pogovor z leasingodajalcem o pogojih izvedbe leasinga, izpolnjevanje vloge ter pridobitev ustrezne dokumentacije za odobritev. Ko sprejmete ponudbo, mora leasing hiša odobriti financiranje. Nato sledi polog (če je bil del pogodbe) in strošek odobritve leasinga. Vaš podpis pogodbe pomeni, da je leasing hiša kupila predmet, trgovec vam ga izroči v uporabo, vi pa odplačujete ta predmet leasingodajalcu.

Kaj mora vsebovati pogodba?

Zakonsko določene informacije, ki jih mora vsebovati leasing ponudba so obrestna mera, doba odplačila, višina obroka, skupni znesek in dodatni stroški. Poleg tega pa morate biti pozorni na prisotnost in odsotnost nekaterih informacij, ki bi jih sami radi želeli videti na pogodbi.

Pred podpisom pogodbe jo izredno temeljito preberite
Pred podpisom pogodbe jo izredno temeljito preberite

Odobritev financiranja

Če je dokumentacija popolna in boniteta ustrezna je financiranje odobreno še isti dan oziroma v nekaj urah. Načeloma lahko leasing najemajo le zaposleni za nedoločen čas in upokojenci, a se v nekaterih primerih to lahko spremeni (glede tega povprašajte pri trgovcu).

Ali lahko leasing prekinem, prenesem ali predčasno poplačam?

Za predčasno poplačilo vam bodo pri leasing hiši pripravili izračun za odkup. Plačali boste določen znesek in nekatere obresti, a le do datuma poplačila. Pripravil se bo tudi zaključek pogodbe, ki bo vseboval pooblastilo za izbris lastništva s strani leasing hiše. Za prenos leasinga (na tretjo osebo) pa morajo biti izpolnjeni določeni pogoji. To so ustrezna boniteta tretje osebe, poplačane zapadle obveznosti in ugodno stanje predmeta.

Kaj se zgodi v primeru neplačevanja obveznosti?

Ker predmet ni v vaši lasti, ga lahko v primeru neplačevanja obveznosti leasingodajalec vzame nazaj. Seveda boste pred tem prejeli opomin in možnost ustreznejšega izpolnjevanja pogodbe. Le v skrajnem primeru bodo predmet tudi vzeli.

Kakšni so obroki odplačevanja?

Sicer zelo pust odgovor, a vse je odvisno od vašega dogovora s trgovcem in leasingodajalcem. Največkrat se leasingojemalcu obvežejo za obdobja 24, 36, 48, 60 ali 72 mesecev (to velja predvsem pri vozilih). Če je obrestna mera fiksna, se obroki ne spreminjajo. Če pa je obrestna mera variabilna, pa se spreminjajo glede na dogovor v pogodbi.

Prenos predmeta oziroma v tem primeru vozila
Prenos predmeta oziroma v tem primeru vozila

Kaj se zgodi po končanem leasingu?

Ko ste odplačali zadnji obrok, postane predmet leasing vaš. Če govorimo o leasingu avtomobila, bo le ta prešel v vašo last, ko boste plačali zadnji obrok.

Nasveti pred podpisom pogodbe

  • Realna ocenitev svoje finančne sposobnosti
  • Pregled vseh možnih ponudb
  • Odločitev razmerja želj, potreb in financ
  • Podroben pregled pogodbe
Prejšnji članekVolkswagen s svojo 30-milijardno investicijo tudi v Sloveniji?
Naslednji članekKako vgraditi okensko polico?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.