Kako vgraditi okensko polico?

okenska polica z rožami

Vgradnja okenskih polic ni vedno obvezna, je pa element, ki pripomore k lepšemu videzu našega doma. Namesto golega ometa imamo lahko police iz kamna, kovine, lesa ali umetnih materialov. Katerikoli izmed teh materialov bo prispeval k praktični in estetski odlagalni površini, ki jo velikokrat uporabljamo za rože.

Ustrezno skladiščenje

Okenske police je potrebno pazljivo skladiščiti, kar pomeni, da jih ne smemo polagati eno na drugo. Raje poskrbimo za ravno površino, na katero police zlagamo eno zraven druge. Poleg tega je police pametno zaščititi pred vlago, saj s tem preprečimo nastanek materialne škode.

Kakšna mora biti dimenzija polic?

Pred vgradnjo polic je potrebno po dolžini in širini izmeriti okensko odprtino. Pri tem upoštevamo, da je dimenzijam potrebno prišteti nekaj centimetrov, saj police niso popolnoma enakih dimenzij kot odprtina. Širini prištejemo 4 cm in dolžini, ki sega v omet, 2 do 3 cm.

Vgradnja police

Pred vgradnjo moramo označiti sredino police in sredino okenskega okvirja. Vgradnja se razlikuje glede na material okenske police. Kamnite police se lahko vgrajujejo na drugačen način, kot tiste iz umetnih materialov. Pomembno je, da smo med vgradnjo nenehno pozorni na naklon police. Pri tem upoštevamo dejstvo, da je naklon notranje police raven, zunanje pa rahel – od 3 do 5 mm.

Kako vgraditi kamnito polico?

Pri vgradnji kamnite police moramo v omet na vsaki strani narediti vdolbino, ki bo ustrezala dimenzijam police. Namesto tega lahko polico vstavimo že ko delamo omet, vendar moramo medtem paziti, da je ne uničimo. Namesto vstavljanja police se lahko znajdemo s stiroporjem, ki ga kasneje odstranimo.

Kako pa polico iz umetnih materialov?

Takšne police so že predhodno pripravljene za namestitev. Imajo odkapni rob in posebne zaključke, ki nam olajšajo njihovo namestitev. Vgradnja je posledično lahko suha, brez lepljenja, tako da polico na vsakih 50 cm privijačimo v steno. Uporabimo lahko tudi gradbeno lepilo, kjer moramo stik s steno predhodno namazati.

Uporaba purpena ali gradbenega lepila

Pri vgradnji police lahko uporabimo purpen, gradbeno lepilo, ali pa polico le privijačimo. Pri purpenu in gradbenem lepilu na zid nastavimo podlogo, ki je enaka debelini police.

S purpenom zapolnimo zadnji del police, levi in desni del ter nato še sredino. Po pol ure po potrebi zapolnimo še ostale odprtine. Pri tem moramo biti izredno pozorni na naklon, saj nam ga lahko purpen spremeni.

Kadar uporabljamo gradbeno lepilo, moramo predhodno očistiti podlago in jo namazati na vsakih 5 do 10 cm. Polico nato vstavimo v odprtino in preverimo naklon. Ko je polica pravilno nameščena se tesno prilega v okensko odprtino.

Prejšnji članekKaj je leasing?
Naslednji članekZa uničenje gnezda z mladiči do 3 leta zaporne kazni

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.