Volkswagen s svojo 30-milijardno investicijo tudi v Sloveniji?

Volkswagnovi električni prototipi bodo paradni konji podjetja
Volkswagnovi električni prototipi bodo paradni konji podjetja

Volkswagen nadaljuje svojo pot do krone električnih avtomobilov, ki bi jo rad prevzel od Tesle. Napovedali so izgradnjo šestih tovarn v Evropi, ki bi lahko bile operativne do konca desetletja. Tam bodo izdelovali enotne baterijske sklope, ki bodo v uporabi v njihovih novih modelih. Poleg tega bodo postavili tudi zelo visoko število novih električnih polnilnic po Evropi. Cena pa kot se za tak korak spodobi gromozanska. Volkswagen bo za to porabil približno 25 milijard evrov. Se nekaj tega nasmiha tudi Sloveniji?

Več deset milijard evrov za primat v električnem svetu

Volkswagen AG se je v električno ponudbo podal pred približno petimi leti. V zadnjih treh letih so zabeležili skoraj desetkratni dvig prodaje električnih vozil. Leta 2019 so jih prodali približno 142, lansko leto okoli milijon. To se jim je močno obrestovalo, saj so leto 2020 zaključili z enajstimi milijardami (€) dobička. In ko so končno priznali, da so električna vozila prihodnost, so v naslednji korak stopili z globokim žepom.

Njihovi načrti za prihodnost bodo razširili mrežo električnih polnilnic in tovarn električnih baterij po Evropi, hkrati pa spustili ceno obeh stvari. “E-mobilnost je dobila dirko. Naš cilj je, da si zagotovimo prvo mesto v izdelavi baterij,” je v avtomobilskem žargonu povedal direktor Herbert Diess. Povedal je tudi svoje napovedi o prihodnosti. Prepričan je, da bo Volkswagen ob koncu desetletja odgovoren za prodajo več kot polovice električnih vozil oziroma kar šestdeset odstotkov v Evropi.

Bo Volkswagen AG prevzel primat v e-mobilnosti
Bo Volkswagen AG prevzel primat v e-mobilnosti?

Večdelni načrt bi lahko vključeval tudi Slovenijo

Naznanil je poenoteno uporabo baterijskih sklopov, saj želijo zmanjšati težavnost izdelave. Prav zaradi tega pri Volkswagnu nastaja nova baterijska platforma imenovana Artemis. To bo prineslo nižje stroške izdelave in posledično nižjo prodajno ceno, tako električnih baterij kot avtomobilov.

V povezavi z novim baterijskim sklopom pa je v njihovem načrtu tudi postavitev šestih tovarn po Evropi. Dve lokaciji sta že znani in bosta svoj doma našli v mestih Skelleftea (Švedska) in Salzgitter (Nemčija). Štiri lokacije pa so še v fazi iskanja in pojavlja se možnost postavitve ene izmed tovarn v naši Sloveniji. Ali je to možno, bomo videli v naslednjih mesecih. Vsekakor pa bi to Slovenijo postavilo na zemljevid e-mobilnosti.

Kar pa se tiče postavitve novih električnih polnilnic po Evropi, pa ima Volkswagen enako visoke cilje. Do leta 2025 bodo po besedah Diessa okrepili prisotnost polnilnic. Postavili naj bi jih več kot osemnajst tisoč in to le v Evropi.

Projekt Artemis, ki ga je napovedal Volkswagen
Projekt Artemis, ki ga je napovedal Volkswagen je bil dolgo zavit v tančico skrivnosti
VIRbloomberg
Prejšnji članekKitajska bo z novim vlakom dosegla 1000 km/h
Naslednji članekKaj je leasing?
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.