Črna ali bela okna? Prednosti in slabosti obeh

Črna ali bela okna?
Črna ali bela okna? Photo by StockSnap on Pixabay

Okna veljajo za enega najbolj pomembnih elementov vsakega doma oziroma gospodinjstva. Zadostovati morajo izolativnim funkcijam in estetskemu videzu celotnega objekta. Daleč najbolj razširjeni sta dve barvi, to sta bela in črna. Ker gre za najbolj nevtralni barvi na lestvici, je vprašanje večno. Ali izbrati bela ali črna okna? Preverili smo prednosti in slabosti obeh različic, da vam olajšamo proces izbire.

Črna okna so znak modernosti in novosti

Gre za najnovejši in najbolj opazen trend pri oknih, ki je bil več let pozabljen. Nikakor ne gre za nov produkt, saj so se črna okna oziroma črni okvirji redno uporabljali pri večjih stavbah in skladiščih. Bolj kot so bili zaželeni moderni domovi, več ljudi se je odločalo za črna okna. Trend ne bo odšel nikamor, saj je črna barva oken vsestranska, kar je njena največja prednost.

Prednosti črnih oken

Črna okna so elegantna, vsestranska in moderna. Če bodo postavljena v moderno oblikovano fasado, bodo prišla do izraza še bolj kot sicer. Kontrast je pomemben, ko je govora o modernih domovih. Črna okna so lahko vseh materialov, vse pa je odvisno od vaših želj.

Slabosti črnih oken

Črna okna bodo temna, kar pomeni, da se bo umazanija poznala hitreje, kot sicer. In četudi so črna okna priljubljena v današnjem svetu, ni nujno, da bomo všeč tudi vam. Slabost črnih oken je lahko tudi njeno ogrevanje, če so postavljene na sončno stran, saj se lahko okvirji (tudi senčila in žaluzije) segrejejo tja do 80 stopinj Celzija. Veliko je odvisno tudi od ponudnikov in materiala, a zna se zgoditi, da bodo črna okna in elementi za nekaj evrov dražji.

Door, Store, Window, Glass - Material, Entrance
Photo by Supersmario on iStock

Bela okna so klasična in vsestranska

Klasika, tradicija in vsestranskost. To so bela okna, ki so za mnoge najboljša in najlažja izbira pri kupovanju novih oken. Za mnoge domove in objekte bo bela barva oken še vedno na prvem mestu in s tem ni nič narobe, saj bela okna ne bodo šla nikoli iz mode. Ko primerjamo črna in bela okna, je vedno potrebno v obzir vzeti osebne želje in estetsko ujemanje.

Prednosti belih oken

Bela okna so daleč najbolj priljubljena okna na tržišču, na voljo v vseh materialih, cenovnih razredih in oblikah. Bela okna so primerna za kombinacijo z vsemi barvami, preprosto pa bo tudi uveljavljanje garancije in nadaljnja prodaja, če se zanjo odločite.

Slabosti belih oken

Morda se vam bo zdelo, da so bela okna preveč klasična, saj jih imajo »vsi«. Lahko se vam bo zdela bela barva, preveč dolgočasna, a je tudi to bolj osebna preferenca kot slabost ali prednost. Beli okvirji so enako kot črni prava vaba za umazanijo, kar bo pomenilo nekoliko višjo frekvenco čiščenja. Nikakor pa bela barva ni za tiste domove, ki jih želite narediti drugačne.

Classical empty room interior 3d render,The rooms have wooden floors and gray walls ,decorate with white moulding,there are white window looking out to the nature view.
Photo by runna10 on iStock
Prejšnji članekPrvi terenci avtomobilskih znamk
Naslednji članekFord naj bi odpustil več tisoč zaposlenih

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.