Do konca praznikov bo gorivo cenejše

gorivo

Najvišji dovoljeni drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) izven avtocestnega križa bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju, torej od 20. decembra, do vključno torka, 3. januarja 2023, znašali 1,467 evra za liter dizelskega goriva in 1,242 evra za liter NMB-95. Nova najvišja dovoljena drobnoprodajna cena kurilnega olja bo znašala 1,095 evra na liter.

Dizelsko gorivo bo tako od jutri cenejše za skoraj devet centov (8,9), NMB-95 pa bo cenejši za dobrih 12 centov na liter (12,4) kot v preteklem 14-dnevnem obdobju. Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena kurilnega olja pa bo nižja za skoraj 10 centov (9,7) kot v preteklem 14-dnevnem obdobju.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter NMB-95 ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

Če ne bi regulirali cen dizla in hkrati potrošnike oprostili plačila okoljskih dajatev, bi po naših ocenah, kjer smo upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, za liter dizla bilo potrebno odšteti okoli 1,575 evra na liter. Pri 50-ih litrih bi plačali 78,75 evrov, kar pomeni, da pri 50-litrskem tanku pri točenju dizla potrošnik prihrani 5,4 evra.

Če ne bi regulirali cen NMB 95 in hkrati potrošnike oprostili plačila okoljskih dajatev, bi po naših ocenah, kjer smo upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, za liter NMB 95 bilo potrebno odšteti okoli 1,339 evra na liter. Potrošnik bi za 50 litrov plačal 66,95 evrov, kar pomeni, da pri 50-litrskem tanku pri točenju NMB 95 potrošnik privarčuje 4,85 evra.

Za liter kurilnega olja bo v novem 14-dnevnem obdobju potrebno plačati 1,095 evra na liter. Pri naročeni količini 1.000 litrov kurilnega olja bo potrošnik tako plačal 1.095 evrov (brez prevoza). Če  ne bi regulirali cen kurilnega olja in hkrati potrošnike oprostili plačila okoljskih dajatev, bi bilo po naših ocenah, kjer smo upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, potrebno odšteti okoli 1,249evra na liter. Potrošnik bi za nakup 1.000 litrov plačal 1.249 evrov, kar pomeni, da pri 1.000-litrskem rezervoarju potrošnik privarčuje 154 evrov.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto, katere ceste so avtoceste in hitre ceste pa določa Uredba o kategorizaciji državnih cest.

Cene omenjenih naftnih derivatov se bodo tudi v prihodnje izračunavale na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu (vir: angleško PLATT’S European Marketscan) in gibanju tečaja ameriški dolar – evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Za naftne derivate se štejejo 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin, dizelsko gorivo brez dodatkov in kurilno olje.

Preberite si več informacij o cenah naftnih derivatov ter preverite aktualne cene na posameznih bencinskih črpalkah.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekNajboljši in najhitrejši načini za odstranjevanje ledu z avtomobilskih stekel
Naslednji članek2 najboljši vroči čokoladi za otroke

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.