Biden in Harris v boju proti podnebnim spremembam

Konservativni volivci so slavili, ko sta na nedavnih ameriških predsedniških volitvah na oblast prišla Joe Biden in Kamala Harris. Tisti, ki se spomnijo obljube Billa Clintona o zdravstvu za vse v roku 100 dni, pa vedo, da kljub obljubam in dobrim nameram vedno pride do razhajanj med kampanjo in resničnostjo. Naslednje leto bomo videli, kako daleč bo prišel načrt Bidna in Harrisove glede podnebnih sprememb.

Sprejetje starih in novih ukrepov

Gene Karpinski, predsednik Lige konservativnih volitev pravi, da načrt ne bo tako ambiciozen. Biden želi zagotoviti nevtralen ogljikov odtis ZDA do leta 2050, pri čemer bi njegovo delo olajšal kongres v rokah demokratov. Zaenkrat pa še ne vemo, kakšna bo sestava kongresa, kar bomo izvedeli šele januarja.

Črpalka nafte

Donald Trump je izničil številne podnebne odloke Barack Obama. Biden jih bo verjetno v najkrajšem času spet sprejel, saj je že dejal, da namerava preprečiti najem novih pravic do pridobivanja nafte in plina na državni zemlji. Naravovarstveniki bodo spremljali njegov napredek.

Enotnost bo rešila svet

Bidnova kampanja je obljubljala promocijo enotnosti. Če mu uspe združiti demokrate in republikance, da bo država lahko normalno delovala, lahko morda porabi več denarja za ukrepe, povezane s podnebnimi spremembami. Bidnu lahko morda celo uspe združiti države. ZDA se potem lahko vrne kot svetovna voditeljica v Svetovni zdravstveni organizaciji, Pariškem sporazumu in drugih pomembnih kolaboracijah, ki želijo izboljšati življenje na planetu.

Predsednikov načrt za 1,7 trilijona ameriških dolarjev predvideva zeleno okrevanje po koncu pandemije, kar vključuje zmanjšanje emisij za 75 gigaton v naslednjih 30 letih. To bi bilo zadostno, da se izognemo višanju temperatur za 0,1 stopinje Celzija do leta 2100.

Termometer

Nam bo uspelo rešiti planet?

Zdi se, da gre za zgodovinsko prelomnico. Kitajska, ZDA, EU, Japonska in Južna Koreja so sprejele odloke o dosegu ničnih emisij do sredine stoletja. Gre za dve tretjini svetovne ekonomije, ki ustvari več kot polovico globalnih izpustov toplogrednih plinov. Te obljube so zelo blizu doseganju načrtov, opisanih v Pariškem sporazumu.

Upajmo, da se politiki različnih usmeritev združijo in pozabijo na svoje razlike dovolj dolgo, da lahko rešijo človeško raso pred samouničenjem.

VIRInhabitat
Prejšnji članekNa prodaj je hiša, oblikovana kot vesoljska ladja
Naslednji članekPorsche razkril vpogled v nevidene koncepte (galerija)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.