660 milijonov evrov za pomoč gospodarstvu

Pomoč gospodarstvu s programom za leto 2021
Pomoč gospodarstvu s programom za leto 2021

Za leto 2021 je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravilo zajeten program. Ta vključuje nepovratna in povratna sredstva ter ostale spodbude, ki bodo prispevale h gospodarskemu okrevanju po koncu epidemije. Ministrstvo (MGRT), ki ga vodi Zdravko Počivalšek je pomoči gospodarstvu skozi ta program in spodbude v njem namenilo 660 milijonov evrov. Od tega jih je 248 milijonov nepovratnih in 410 milijonov povratnih.

Prioriteta je zagotavljanje likvidnosti podjetjem

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je kot prioritete izpostavilo zagotavljanje likvidnosti podjetjem in pomoč za digitalni ter zeleni prehod. Tako bodo lahko podjetja poleg ukrepov skozi novi program dobila tudi sredstva pomoči iz Slovenskega podjetniškega sklada, Slovenskega regionalnega razvojnega sklada, Javne agencije SPIRIT Slovenija, Slovenske turistične organizacije ter SID banke.

»Celotna vrednost pomoči gospodarstvu skozi razvojne spodbude v letu 2021 bo znašala 660 milijonov evrov, od tega 248 milijonov evrov nepovratnih in 410 milijonov evrov povratnih sredstev,« so sporočili v izjavi za javnost.

Slovenski podjetniški sklad bo odigral izjemno pomembno vlogo pri zagotavljanju likvidnosti malim in srednjim podjetjem. Prav to je ena izmed prioritet ministrstva in programa samega. Sklad bo zagotavljal garancijo za zavarovanje bančnih kreditov ter subvencijo obrestne mere. Podjetja bodo lahko zaprosila za posojila v višini 60–80 odstotkov z ročnostjo do deset in moratorijem do dveh let. Tako bodo lažje in hitreje pridobili bančne kredite. Krediti pa bodo namenjeni za pridobivanje obratnih sredstev kot so plače, stroški zalog, materialni stroški in tako dalje. Obenem pa bodo namenjeni tudi za investicije v novo opremo, stroje, čisto energijo ter ostale investicije v podjetništvu in obrtništvu.

Posojila bodo znašala med 5 in 50 tisoč evri. Mikrokrediti so namenjeni posebnim ciljnim skupinam, ki težko pridobijo finančno pomoč na trgu. Enostavna in hitra pridobitev brez stroškov odobritve, nizka obrestna mera, možnost moratorija in daljše ročnosti. To so prednosti za te skupine, kot so jih omenili na ministrstvu. Na voljo pa bodo tudi vavčerj v obliki nepovratnih sredstev v višini do 9.999 evrov za različne storitve. Kot so še omenili na MGRT, bodo vložena sredstva v mala in srednja podjetja (210 milijonov evrov) spodbudila za 352 milijonov evrov novih investicij.

Gostinstvo
Gostinstvo je ena izmed panog, ki je bila zaradi epidemije najbolj oškodovana.

Gostinstvo, turizem in raziskovanje

Javna agencija SPIRIT Slovenija bo izvajala nove ukrepe za okrevanje v gostinskih in turističnih dejavnostih. V prvem četrtletju leta 2021 bo na voljo 36,2 milijona evrov. Podpora bodo ta podjetja dobila tudi pri zelenem prehodu, kjer bo iz sredstev Podnebnega sklada na voljo 5 milijonov evrov. Sofinancirano bo delovanje poslovnih klubov v tujini, kjer pa bo na voljo pol milijona evrov.

Iz sredstev pomoči za okrevanje REACT EU, bo za raziskovalce na voljo 7 milijonov evrov. Temu pa bodo sledili tudi drugi ukrepi, ki bodo naknadno določeni.

Sicer pa so podjetjem na voljo obstoječi ukrepi agencije z novimi odpiranji v letu 2021:

  • Javni razpis za sofinanciranje individualnih nastopov podjetij na mednarodnih sejmih v tujini v letih 2019–2022, roka za oddajo vlog 14. 5. 2021 in 3. 9. 2021, na voljo 900.000 evrov.
  • Javni razpis »Krepitev trženja blagovnih znamk na tujih trgih prek showroomov«, rok za oddajo vlog 30. 9. 2021, na voljo 1,1 milijona evrov.
  • Javni razpis za vzpostavitev ali nadgradnjo elektronskega poslovanja v MSP v obdobju 2019-2022 »E-POSLOVANJE 2019–2022, rok za oddajo vlog, 1. 10. 2021, na voljo 2,3 milijona evrov.
  • Javni razpis »Spodbujanje trajnostne poslovne strateške transformacije in razvoj novih poslovnih modelov v slovenskih podjetjih za lažje vključevanje v globalne verige vrednosti«, roka za oddajo vlog 5. 6. 2020 in 10. 11. 2020, na voljo 2,5 milijona evrov.
VIRGOV.si
Prejšnji članekBrez biotske raznovrstnosti se ne moremo boriti proti pandemijam
Naslednji članekAirBird vas opozori, ko je v zraku preveč CO2
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.