Brez biotske raznovrstnosti se ne moremo boriti proti pandemijam

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se je 11. 1. 2021 udeležila spletnega vrha En planet, namenjenega biotski raznovrstnosti. V svojem govoru je pozvala, naj se na prihodnji konferenci pogodbenic Konvencije ZN o biotski raznovrstnosti, ki bo maja letos v Kunmingu, pripravi ambiciozen, globalen in prelomen sporazum, podoben pariškemu.

Izpostavila je, da je to potrebno iz več razlogov. Ne gre le za vidik trajnostnega razvoja, temveč tudi za enakost, varnost in kakovost življenja. Ob tem je predsednica Komisije izpostavila tudi povezavo med izgubo biotske raznovrstnosti in pandemijo covida-19: »Če ne bomo takoj in učinkovito ukrepali, da bi zaščitili našo naravo, smo morda že na začetku obdobja pandemij. Potrebujemo usklajeno ukrepanje na svetovni ravni in lokalni trajnostni razvoj. Tako kot skrbimo za naš »en planet«, kot celoto, enako moramo poskrbeti za naše »eno zdravje«, kot celoto«.

Med drugim je opozorila na pomen evropskega zelenega dogovora in nove, bolj zelene skupne kmetijske politika, kar nam bo pomagalo zaščititi preživetje in prehransko varnost, hkrati pa zaščititi našo naravo in podnebje. Izpostavila je tudi dolžnost Evrope, da zagotovi, da naš enotni trg ne bo spodbujal krčenja gozdov v lokalnih skupnostih v drugih delih sveta.

Ponovno je poudarila, da je pri vseh teh prizadevanjih Evropa pripravljena prevzeti vodilno vlogo ter se zavzemati za vključitev čim več partnerjev.

Izpostavimo le nekaj akcij pomoči EU na tem področju: za podporo poljskemu zdravstvenemu sistemu in poslovanju kot posledica koronavirusa je EU namenila 20 milijonov evrov, 65 milijonov evrov bo namenjenih za izgradnjo vetrnih elektrarn na Portugalskem, Komisija pa je odobrila tudi 200 milijonsko podporo za promoviranje železniškega transporta v Nemčiji.

Maja Markovič

Novinarka

VIREvropska komisija
Prejšnji članekOdkrivamo skrivnost največjih prihrankov pri ogrevanju
Naslednji članek660 milijonov evrov za pomoč gospodarstvu
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.