Zakaj graditi pasivno hišo?

Pasivna hiša združuje različna najnovejša znanja in izkušnje s področja projektiranja in gradnje stavb. Kot plod številnih raziskav na področju učinkovite rabe energije v stavbah in zahtevah ljudi po udobnem načinu bivanja, je standard pasivne gradnje uvedel merila gradnje, ki bistveno presegajo splošne standarde in pravilnike. Bistvo pasivne hiše je, da je načrtovana in izvedena tako, da s pomočjo notranjih virov in sončne energije pozimi zagotovi skoraj vso potrebno energijo za ogrevanje. V pregretih poletnih dneh pa s pomočjo senčenja in nočnega zračenja zagotavlja znosno temperaturo. Pasivna hiša tako rabi zelo malo energije za zimsko dogrevanje in poletno hlajenje. Torej čisto brez energije ne gre, če želimo v vseh letnih časih v hiši zagotavljati želeno bivalno temperaturo.

Vsaka hiša je unikat. Zaradi razvoja in novih rešitev so kompaktne dvonadstropne hiše, ki so se pojavljale kot prve pasivne hiše, zamenjale hiše z razgibanimi tlorisi in veliko svobode pri arhitekturnem oblikovanju. V današnjem času bistvo pasivne hiše ni samo v njeni nizki porabi energije, ampak tudi v prijetnem bivalnem okolju. Za zagotavljanje ugodne temperature v vseh kotičkih hiše ob minimalnih stroških za aktivno ogrevanje in hlajenje ter minimalnem onesnaževanju okolja, se je potrebno natančno posvetiti hiši kot celoti že v času njenega načrtovanja. Za doseganje pričakovanih rezultatov, kot je nizka poraba energije in prijetno bivalno okolje, je potrebno uskladiti in smiselno povezati vse elemente pasivne hiše: toplotni ovoj, zrakotesnost, prezračevanje in ogrevanje.

Zadostna količina toplotne izolacije na ovoju hiše preprečuje ohlajanje hiše pozimi in pregrevanje hiše poleti. Skrbno načrtovani in strokovno izvedeni detajli pa omogočajo gradnjo brez toplotnih mostov. Z zadostno količino toplotne izolacije in izvedbo hiše brez toplotnih mostov zagotovimo konstantno temperaturo v vseh kotičkih novega doma in s tem prijetno temperaturno ugodje. Ko govorimo o temperaturnem ugodju se je potrebno zavedati, da predpisana bivalna temperatura ni sprejemljiva za vse. Način življenja in navade posameznikov se z leti spreminjajo. Večina investitorjev želi višjo bivalno temperaturo v hiši, se pa najdejo tudi izjeme, ki želijo nižjo. Pomembno je tudi, da se temperatura v posameznih delih hiše ne razlikuje od nastavljene temperature za več kot 2,5 °C.  Kadar je razlika višja, govorimo o temperaturnem neugodju.

Nove tehnologije izdelave stavbnega pohištva in nove študije so spremenile pogled na steklene površine v toplotnem ovoju. Od malih oken v starih kmečkih hišah smo prešli na velike steklene površine v modernih hišah, ki dajejo stanovalcem prijeten občutek bivanja. Pravilno orientirane in načrtovane steklene površine nam hišo pozimi segrevajo s pomočjo energije sonca, ki je najčistejša oblika energija. Zaradi tri-slojne zasteklitve je razlika med zunanjo in notranjo temperaturo minimalna, sedenje ob oknu pozimi je prijetno, brez občutka hladu. V poletnem času te steklene površine učinkovito senčimo z zunanjimi senčili in načrtovano zasaditvijo rastlin. S tem preprečimo poletno pregrevanje hiše in zagotavljamo zmerne temperature brez aktivnega hlajenja. Prostori so tekom dneva osvetljeni z naravno svetlobo, hkrati pa so stanovalci ves čas v stiku z okolico.

Bistvo zrakotesne gradnje je v zmanjševanju toplotnih izgub zaradi nekontroliranega prezračevanja,  zagotavljanje pravilnega delovanja naprav za prisilno prezračevanje hiše in zagotavljanje ugodnega bivalnega okolja. Plapolanje zaves ob vetrovnem dnevu in občutek prepiha v pasivni hiši ni mogoč. Vsi stiki so medsebojno povezani zrakotesno. Posebna pozornost je namenjena zrakotesni vgradnji stavbnega pohištva. Primeri take vgradnje so RAL montaža, Pichler montaža in drugi certificirani sistemi.

Zaradi nizke potrebe hiše po energiji so kompaktne naprave najprimernejša izbira za ogrevanje, prezračevanje in pripravo sanitarne vode. To so naprave, ki delujejo na principu povezovanja in dopolnjevanja, ter s tem dosegajo maksimalno učinkovitost. Čeprav je bistvo pasivne hiše, da se ne vgrajuje dragih in zahtevnih sistemov aktivnega ogrevanja, se še vedno veliko kupcev odloča za vgradnjo le-teh. Bodoče kupce pasivne hiše je potrebno že pred začetkom opozoriti, da v primeru vgradnje talnega ogrevanja, občutka tople talne površine ni. Sistem mora delovati na nizkih temperaturah, saj bi v nasprotnem primeru prišlo do pregretja hiše. Pri zelo dobri pasivni hiši ugodno bivalno okolje zagotovimo že s pomočjo toplozračnega ogrevanja preko rekuperacije večino dni v letu. Manko energije pa lahko zagotovimo z napravami minimalnih moči.

Pozitivne izkušnje lastnikov že zgrajenih pasivnih hiš Rihter potrjujejo naše znanje in smotrnost našega neprestanega razvoja in teženja k naprednim rešitvam in tehnologijam. Med prvimi Slovenskim podjetji smo pridobili tudi certifikat Passivhaus inštituta iz Darmstadta za sistem Rihter pasiv, ki potrjuje, da ta  konstrukcijski sistem ustreza najzahtevnejšim kriterijem, ki so potrebni za doseganje pasivnega standarda.

Vključevanje podjetja že v času načrtovanja hiše je ključnega pomena za doseganje željenih rezultatov. To potrjujejo tudi pozitivni odzivi naših strank, ki potrjujejo naše znanje in nas spodbujajo k nadaljnjemu razvoju in iskanju novih in novih rešitev ter nam omogočajo individualne pristope k posameznim projektom. Izkušnje naših strank so pokazale, da se sistemi ogrevanja v pasivnih hišah vklopijo le za nekaj dni v letu, ko so zunanje temperature daljše obdobje nižje od -8°C in v času daljšega meglenega obdobja. Ob pravilni uporabi senčil pa te hiše tudi v poletnem času nudijo hladno zavetje, saj se temperatura v hiši ne dvigne nad 25°C tudi v času izredno visokih poletnih temperatur. S tem se pokaže nesmotrnost vgrajevanja dragih sistemov ogrevanja in hlajenja v pasivne hiše, ki jih bodoči kupci zaradi lastne skeptičnosti in nestrokovnosti soudeležencev pri gradnji še vedno vgrajujejo v svoje pasivne hiše.

Rihter d.o.o. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.