Kako se Slovenci hladimo v vročih dneh

Vroči dnevi, ko ne pomaga niti zastiranje oken niti hladna pijača, so v poletnem času dokaj pogosti. »Brez klime poleti ne morem shajati« je trditev s katero se strinja več kot dve petini anketiranih gospodinjstev v raziskavi energetske učinkovitosti Slovenije – REUS 2017.

Število gospodinjstev, ki uporabljajo klimatske naprave, vztrajno narašča. Ne glede na ukrepe, kot je spuščanje rolet in prezračevanje v zgodnjih jutranjih urah in ponoči, je na soncu izpostavljenih legah in v slabo izoliranih stavbah za mnoge še vedno nevzdržno.

Rezultati Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije – REUS 2017 kažejo kako 1015 anketiranih slovenskih gospodinjstev hladi svoja stanovanja, ko jim je prevroče. Slaba tretjina gospodinjstev (32%) za hlajenje bivalnih prostorov uporablja klimatske naprave. V dveh letih se je število gospodinjstev, ki uporabljajo klimatsko napravo povečalo za četrtino. Več kot polovica (53%) klimatske naprave uporablja tudi za ogrevanje. Skoraj tri četrtine (72%) klimatsko napravo vklopi, ko zunanja temperatura preseže 28 °C. Pri tem pa slabi dve tretjini (59%) vzdržuje notranjo temperaturo med 22 in 25 °C.

Zanimiva dejstva
Primerjava zadnjih rezultatov Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije – REUS 2017 s predhodnim merjenjem (REUS 2015) kaže naslednje:

  • Število gospodinjstev, ki uporabljajo klimatske naprave se povečuje (2017→32%; 2015→26%) kot tudi delež klimatskih naprav, ki so stare do 2 leti (2017→25%; 2015→14%).
  • Dobri dve petini (42 %) gospodinjstev se strinja s trditvijo: »Brez klime poleti ne moremo shajati«. Med njimi jih je več, ki živijo v večstanovanjskih stavbah (51%) in manj, ki živijo v enodružinskih hišah (36%)
  • Porast gospodinjstev, ki so v dveh letih začeli uporabljati klimatske naprave, je zaznan le pri enodružinskih stavbah (2017→33%, 2015 →23%)
  • Skoraj polovica gospodinjstev (47%) s klimatskimi napravami hladi od 31 do 60 m² površine, slaba tretjina (30%) do 30 m², slaba četrtina (23%) pa nad 60 m² površine.

Kaj načrtujejo gospodinjstva
Novo klimatsko napravo namerava kupiti 5% anketiranih gospodinjstev. V primerjavi z letom 2015 se je delež tistih, ki ne nameravajo kupiti klimatske naprave zmanjšal za 7 odstotnih točk (2017→86%; 2015→93%).

Preverite dodatne stroške klimatske naprave
Uporaba klimatske naprave v poletnem času povečuje stroške za električno energijo. Glede na vaše potrebe po hlajenju preverite koliko se bo povečal vaš letni strošek za elektriko z namestitvijo klimatske naprave. Oziroma preverite koliko se bo strošek zmanjšal v primeru, da zamenjate staro klimatsko napravo za učinkovitejšo na neodvisni, brezplačni spletni aplikaciji www.porabimanj.si .Na primer, uporaba split klimatske naprave A+++ v dnevni sobi velikosti 25 m² s 5 m² steklenih površin brez senčil bo povečala letni strošek za elektriko za približno 35 €.

Svetovalna mreža ENSVET, ki deluje pod okriljem Eko Sklada, vam omogoča brezplačno svetovanje pri namestitvi klimatske naprave. Vam najbližjo svetovalno pisarno, najdete na spletni strani www.ekosklad.si ali pa pokličite na brezplačno tel. številki 080 1669.

Raziskava REUS 2017, katere glavni sofinancer je podjetje Borzen / Trajnostna energija, predstavlja sedmi val Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije, ki se izvaja od 2009.

Avtor: Rajko Dolinšek, Informa Echo, vodja projekta REUS

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.