Vse, kar morate vedeti, če kupujete garažna vrata

garažna vrata

Nakup garažnih vrat pomeni razmeroma velik strošek. Da je nakup smotrn, je dobro, da si pred nakupom vzamete čas in do potankosti razmislite, kakšna vrata si želite (barva, videz oz. oblika, funkcionalnosti, način delovanja) in kaj od njih pričakujete.

Vrata, naj bodo vhodna, stranska ali garažna, igrajo pomembno vlogo. Pomembno vplivajo na izgled nepremičnine, varujejo pred nepridipravi, hkrati pa skoznje vstopamo v svoj dom in vsakdo si verjetno želi, da je prihod domov karseda prijeten.

Kaj hitro se lahko vse spremeni v nočno moro, če recimo garažnih vrat ne morete odpreti in z avtom obtičite na ulici ali v garaži. Kaj pa, če jih ne morete zapreti in bi, če bi dom zapustili, pustili vse svoje imetje na voljo nepridipravom?

garažna vrataKo kupite vrata, zato poskrbite, da bodo kakovostna. Pred nakupom preverite:
izvor vrat in drugih delov (vodil, motorja …), saj le kakovostna vrata nudijo ustrezno varnost,
– ali vam podjetje, kjer nameravate vrata kupiti, nudi kakovostno montažo s strani usposobljenih monterjev,
– ali prodajalec nudi tudi možnost (rednih in izrednih) servisov vrat,
– ali nudijo dobavo in montažo rezervnih delov,
– ali prodajalec nudi garancijo na kakovost vrat in montaže.

Preverite prodajalca

Ni vseeno, kje in od koga kupite garažna vrata. Nemalo podjetij nakupi panele, motorje, vodila, vzmeti in druge dele pri različnih proizvajalcih, nato pa iz njih sestavijo vrata. Nakup ‘sestavljenih’ vrat ni najboljša rešitev, čeprav predstavlja nižji strošek. Zakaj?

Prva težava je sledljivost izdelka, druga pa, da tudi če je določen del ‘sestavljenih vrat’ dejansko izdelek proizvajalca višjega kakovostnega ranga, to še ne pomeni, da je ta del tudi kakovostno vgrajen. “V prvi vrsti je zato pomembno, da vrata kupite pri preverjenem prodajalcu, ki vam v vsakem trenutku lahko pove, od kod prihaja kateri del vaših vrat,” poudarjajo v prodajnem oddelku podjetja Entrance Von, kjer se ukvarjajo z dobavo in montažo ter servisom garažnih vrat za fizične osebe ter vsemi vrstami vrat, nakladalne tehnike ter protipožarnih sistemov za poslovne in industrijske objekte. “Številni morda na to ne pomislijo, a če je zagotovljena sledljivost, pomeni, da boste v primeru okvare katerega izmed delov lahko dobili tudi ustrezen rezervni del.” Sami najbolj zaupajo proizvajalcem kakovostnih garažnih vrat s tradicijo, kot so npr. Assa Abloy Crawford, Ryterna … saj izkušnje kažejo, da taka vrata dolgo služijo, vodila so kakovostna, prav tako motor, s pomočjo katerega delujejo vrata, in drugi elementi, uporaba je varna in kupec z njimi praktično nima dela.

garažna vrata

Kakšna vrata naj vodijo v domačo garažo?

Želite sekcijska, sekcijska z osebnim prehodom, enodelna dvižna, ali želite, da so avtomatsko ali ročno dvižna … morda bi raje namestili rolo vrata ali kar klasična dvokrilna? Ponudba na trgu je pestra, izbira pa omejena glede na to, kakšna je odprtina, ki je pripravljena za vgradnjo garažnih vrat. Če se komaj lotevate gradnje hiše, potem svetujemo, da se najprej lotite raziskovanja trga garažnih vrat in komaj nato naj arhitekt izriše odprtino za garažna vrata, ki bo omogočala realizacijo vaših želja. Če je odprtina že pripravljena, preverite pri prodajalcu, kakšne so minimalne zahteve za posamezen tip garažnih vrat. Načeloma velja:

Sekcijska dvižna garažna vrata

  • do 5 m širine: vsaj 90 mm preklade nad odprtino, če delujejo brez pogona, in 150 mm preklade nad odprtino, če delujejo na avtomatski pogon.
  • širša od 5 metrov: preklada nad odprtino vsaj 250 mm in na vsaki strani odprtine  še vsaj 100 mm špalete, kamor se privijačijo.
  • stranska vrata: vsaj 100 mm preklade nad odprtino in še vsaj 100 mm špalete na eni strani ter 400 mm na strani, na katero se odpirajo. Ob steni mora biti dovolj prostora, da se vrata umaknejo v globino garaže.

Rolo garažna vrata so odlična izbira predvsem za krajše garaže. Zanje potrebujemo preklado 300 do 400 mm in vsaj 120 mm špalete. Navijajo se na os nad vrati, vgraditi pa jih je mogoče na notranji ali zunanji strani odprtine ali kar v odprtino samo.

Enodelna dvižna garažna vrata: vsaj100 mm preklade in 100 mm špalete.

Posebnih zahtev ni le pri dvokrilnih garažnih vratih, kjer je sicer treba imeti v mislih, da mora biti prehod dovolj širok za vozilo, ko vrata odpremo, sicer pa se prilagodijo odprtini.

Kaj pa barva?

garažna vrataPoseben vizualni učinek vselej lahko dosežete na dva načina: ali izberete vrata v bolj izstopajočih barvah, ali pa taka, ki se skladajo z objektom in jih lepo dopolnjujejo. Paneli morajo biti, če želite, da je barva obstojna in da nad njimi ne boste razočarani že po poletju ali dveh, prašno barvani.

Izolativnost

Dobra garažna vrata imajo običajno tudi dobro izolativnost, ki pride do izraza tako pozimi kot poleti, posebej pomemben pa je ta vidik, če je garaža del bivalnega objekta in ni ločen objekt. Crawfordova vrata so recimo izdelana iz panelov debeline 42 mm in polnjena s PU peno. Dobra vrata imajo vgrajen tudi mikro prezračevalni sistem, ki skrbi, da je zrak v zaprtem prostoru vselej svež. Takšna vrata lahko vselej brez kakršnih koli težav vgradite tako v odprtino garaže kot tudi delavnice, z njimi zaprete kmečko hišo, delavnico, počitniško hišo …

Z nakupom vrat zgodba ni končana

Sama montaža vrat je izjemno pomembna. Pri Entrance Von ugotavljajo, da si kupci velikokrat želijo vrata, ki jih v obstoječo odprtino ni mogoče vgraditi. V takih primerih njihovi komercialisti kupce že ob nakupu seznanijo s tem, kakšna vrata sploh lahko izberejo, v primeru drugačnih želja pa se dogovorijo za prilagoditev odprtine. Vgradnje se raje ne lotevajte sami, ampak jo vselej zaupajte le preverjenim monterjem z ustreznimi izkušnjami, ki bodo opozorili, če odprtina ni primerno pripravljena ter vam pomagali rešiti morebitne zagate in vrata namestili tako, da bodo varna za uporabo in bodo služila dolga leta. Kakovostna vrata si namreč zaslužijo strokovno vgradnjo po smernicah visokokakovostne vgradnje vrat.

Običajno podjetja, ki prodajajo visokokakovostna vrata, tudi poskrbijo, da so njihovi monterji izšolani pri dobaviteljih in tako lahko zagotovijo, da so pri montaži upoštevane vse specifike vsakega proizvajalca posebej.

Vzdrževanje – pomembnejše kot si mislite

Ko so vrata enkrat kupljena in montirana, je zanje treba primerno skrbeti, jih vzdrževati, sicer jim skrajšate življenjsko dobo.

Resda domača garažna vrata niso tako zelo pogosto uporabljena kot morda vrata, ki so vgrajena v poslovnem ali industrijskem objektu, vendar jih je vseeno treba redno vzdrževati in servisirati. Običajno podjetja, ki vrata dobavijo in montirajo, nudijo tudi servisne storitve. Pomembno je, da preverite, kakšen je okviren odzivni čas servisne službe, ali so dosegljivi tudi izven ‘običajnega ‘ delavnika … Če sklenete redno vzdrževalno pogodbo, poskrbijo, da so vrata redno pregledana in ustrezno vzdrževana in tako so možnosti, da bi kdaj ostali pred dvignjenimi ali spuščenimi vrati in ne bi mogli ne v objekt in ne iz njega, resnično minimalne.garažna vrata

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKupiti otroško posteljico ali zibelko?
Naslednji članekVrhunska toplotna izolacija in suhomontažna gradnja
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.