Kupiti otroško posteljico ali zibelko?

otroška posteljica

Otroška posteljica ali zibelka – kaj je boljša izbira? To je vprašanje, ki si ga postavi marsikateri bodoči starš. Posteljica je ena izmed tistih nujnih kosov pohištva, ki jih potrebujemo za novega družinskega člana, v članku, ki je pred vami, pa boste našli nekaj napotkov, na kaj paziti pri nakupu posteljice oziroma zibelke.

Pri nakupu otroške posteljice ali zibke bodite predvsem pozorni na praktičnost, varnost in udobje otroka. Najprej razmislite, kam jo boste postavili in se glede na to odločite, katera oblika bo idealna. Na voljo so okrogle oziroma ovalne ter pravokotne – različnih dimenzij in določene so opremljene z različnimi funkcionalnostmi.

Zibelka

Zibelke so manjše, v njih je mogoče otroka zibati.Običajno so oblazinjene in ker so manjše, dajejo otroku občutek večje varnosti – kot bi bil v nekakšnem objemu. Z zibanjem se določeni otroci tudi hitreje in lažje uspavajo, vendar pa nekateri menijo, da se potem otroci težje navadijo zaspati v običajni postelji, kjer zibanja ni več. Če si omislite zibelko, je dobro, da ima nameščena koleščka za lažje premikanje. Običajno so zibelke opremljene z najrazličnejšimi dodatki, kot so baldahini, vrtiljaki, nekatere imajo možnost predvajanja glasbe. Prednosti zibelke je ogromno, med slabost pa bi lahko šteli dejstvo, da ne služi dolgo časa. Otrok jo hitro preraste in tedaj je čas za nakup otroške posteljice. Najpogosteje so zibelke na voljo v velikosti 90×70 cm.

Otroška posteljica – ‘kinderpet’

Otroške posteljice, ki jim velikokrat tudi pri nas rečemo kar ‘kiderpet’, je večja od zibke. Običajne mere so 120×60 cm ali 140×70 cm. Določene so tudi prilagodljive – preprosto jih raztegnete v daljše in vzmetnico ‘podaljšate’ z nakupom dodatne blazine ustreznih dimenzij ali pa nadomestite z novim, daljšim ležiščem.

Večinoma imajo nastavljivo dno. Ko je otrok manjši, dno dvignete, kasneje pa ga spustite, da se dojenček ne more skobacati iz nje oziroma se prekucniti. Više nastavljeno dno je praktično v začetku tudi zato, ker otroka zaradi dojenja večkrat dvigujemo in odlagamo, neprestano globoko sklanjanje pa je naporno za hrbtenico.

Določene posteljice imajo odstranljivo ograjo na eni strani, oziroma tako, ki se preprosto spusti, ko jemljete otroka iz posteljice – primerno je tudi kasneje, ko je otrok že dovolj velik, da lahko že sam varno zapusti posteljico in raziskuje po sobici.

Pri nakupu vsake posteljice preverite, da so letvice postavljene dovolj gosto, da otrok ne more potisniti glave mednje. Precej zoprno je tudi, ko otrok začne med letvice vtikati nogice, a se temu lahko izognete z nakupom mehke obrobe.

Praktične za uporabo so tudi obposteljne posteljice, in sicer za tiste, ki imajo pomanjkanje prostora oziroma za tiste, ki si želijo prakticirati t.i. co-sleeping. Prilegajo se večini postelj in številne mamico pohvalijo, saj ponoči za hranjenje ni treba vstajati. Slabost, ki jo vidijo določeni starši, pa je ta, da se otrok navadi spanja v postelji staršev in je ‘selitev’ v otroško sobo zahtevnejša.

Otroške posteljice so običajno primerne za otroke do tretjega leta starosti, nato pa je čas za nakup večje postelje običajnih dimenzij (širina od 80 cm naprej in dolžina od 180 cm naprej).

 

 

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekOdličen trik, kako odstraniti neprijeten vonj iz hladilnika
Naslednji članekVse, kar morate vedeti, če kupujete garažna vrata
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.