Viška hiška – od energetsko potratne do energetsko učinkovite in samooskrbne hiše

Na Mestni občini Ljubljana skupaj s podjetjem Borzen in Slovensko filantropijo sodelujejo v družbeno odgovornem projektu Energetsko učinkovita in samooskrbna Viška hiška.

S projektom želijo zagotoviti ustrezne delovne prostore v prostorih, v katerih deluje humantarna organizacija Slovenska filantropija, ter postaviti vzorčni model energetsko samooskrbne in učinkovite stavbe. Na ta način bomo zgradili most med teorijo in prakso ter spodbudili zaupanje v energetsko učinkovitost.

Na Viški hiški, ki je v lasti Mestne občine Ljubljana, že poteka:

  • energetska prenova hiše (ovoj stavbe, …);
  • postavitev samooskrbne sončne elektrarne s shranjevalnikom elektrike (baterije) in integracija modernejših naprav (IoT) v možnost prilagajanja odjema električne energije;
  • postavitev sistema napredne storitve upravljanja z energijo.

V projekt je vključena širša skupnost, uporabniki storitev Slovenske filantropije – prosilci za azil, kot tudi različna podjetja iz energetskega, gradbenega in drugih sektorjev. Pomemben vidik projekta je tudi demonstracijski vidik, torej most med teorijo in prakso, saj želimo dokazati dodano vrednost celovite energetske obnove in samooskrbe. Viška hiška bo tako vzorčni primer dobre prakse in bo v naslednjih letih deležna spremljanja učinkov sanacije, ki bodo javno dostopni, istočasno pa bo zainteresirani javnosti na voljo za oglede.

Direktor Borzena dr. Karlo Peršolja je ob tem izpostavil, da bomo v Ljubljani dobili energetsko obnovljen samooskrbni objekt, ki bo služil vsem uporabnikom, hkrati pa bo na voljo vsem posameznikom in podjetjem, da si samooskrbno sončno elektrarno s shranjevalnikom baterije ogledajo v praksi.

Izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak je poudarila, da bodo s samooskrbno elektrarno lahko več sredstev namenili delu z uporabniki, kot izjemno dodano vrednost pa vidi v vključitvi brezposelnih beguncev v izobraževanje za delo na pročeljih. Taka sodelovanja po njenem mnenju prinašajo pozitivne spremembe in so lahko model uspešnega povezovanja različnih ustanov v dobro skupnosti.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.