Privarčuj energijo z mobilnikom

Pametni telefoni so te dni že nepogrešljivi. Iz »butastih« naprav za klicanje in pošiljanje smsov so se razvili v žepne računalnike, s katerimi lahko opravimo več kot s katerokoli napravo na svetu. Toda z zmogljivejšimi procesorji in večjimi ekrani sorazmerno raste tudi poraba energije.

Večina jih komaj zdrži cel dan uporabe. Če vključimo še dejstvo, da uporaba pametnih telefonov po svetu strmo narašča (predvsem v Indiji in Afriki), postane skupna poraba teh naprav ogromna. To gotovo ne koristi svetu, ki je že zdaj preveč onesnažen in pregret zaradi fosilnih goriv, ki so glavni proizvajalci električne energije.

Ni vse tako črno, kot izgleda na prvi pogled. Pametni telefoni nadomeščajo opravila, ki smo jih tradicionalno opravljali z računalniki, televizorji in igralnimi konzolami. Ti pa porabijo drastično več energije kot tvoj žepni prijatelj. Rast uporabe mobilnikov je ne le pri mlajših, temveč tudi pri starejših povezana s četrtino manj gledanja televizije in četrtino časa manj brskanja po spletu na računalniku.

Zato še naprej namesto velikega televizorja in namiznega računalnika raje uporabljaj svoj pametni telefon in vedi, da si s tem pripomogel svetu. Če tvoj telefon ne zdrži celega dneva uporabe, pa razmisli o nakupu novega z veliko baterijo, kot sta novi Honor View 10, ki je prejel številne nagrade »najboljše s CES 2018«, in za igre optimiziran Honor Play, oba s kar 3.750 miliamperursko baterijo.

Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.


Vir: Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.