Toplotna izolacija: 6 okolju prijaznih alternativ

Toplotna izolacija je pomemben gradbeni element vsakega doma. V času ogrevalne sezone v domu ohranja toploto, poleti pa toploto zadržuje zunaj stavbe in tako zmanjšuje stroške za ogrevanje in hlajenje skozi celo leto.

Če želite graditi hišo ali energetsko sanirati toplotni ovoj obstoječe stavbe vam spodaj navajamo seznam alternativnih toplotno izolacijskih materialov.

1. Ovčja volna

Ne samo, da je ovčja volna ognjevarna, ta material lahko ohranja tudi vaš dom topel na način kot pomaga ovcam preživeti nizke temperature. V zadnjih letih so znanstveniki ugotovili, kako učinkovito uporabiti izolacijske lastnosti ovčje volne pri gradnji domov. Stisnjena volnena vlakna tvorijo milijone majhnih zračnih žepov, zunanja plast pa je odporna na vodo, medtem ko notranji sloj absorbira vlago. To pomaga zadrževati toploto, hkrati pa preprečuje kondenzacijo in ohranja vaš dom pozimi topel, poleti pa hladen.

2. Bombaž

Je naraven in obnovljiv material ter eden od okolju najbolj prijaznih toplotno izolacijskih materialov. Zaradi vnetljivosti ga pred uporabo mešajo z raztopino borata, da bi bil ta toplotno izolacijski material po vgradnji varen tako za ljudi kot za okolje. Bombaž je tudi naravni repelent žuželk, ne vsebuje formaldehida in ne povzroča težav z dihanjem, vendar pa je v primerjavi s steklenimi vlakni cenovno dražji.

3. Icynene

Icynene je odprta celična brizgalna pena, ki se pri razprševanju v steno ali strop razširi za približno 100-krat. Ne le, da prepreči toplotne izgube in zagotavlja zrakotesnost, je tudi dober zvočni izolator. Med postopkom penjenja se Icynene ujame v majhnih zračnih mehurčkih in ko se pena utrdi, ostane zrak na svojem mestu. Icynena v kombinaciji z ustreznim zunanjim stavbnim pohištvom zagotavlja zelo dobro zrakotesnost, zato je ob njeni uporabi potrebno razmišljati tudi o vgradnji ustreznega prezračevalnega sistema (z vračanjem odpadne toplote). Zaradi posebnih zahtev pri vgradnji Icynena so začetni stroški za vgradnjo višji kot pri vgradnji klasičnih izolacij.

4. Airgel

Ta umetni material je sestavljen iz 90 odstotkov zraka, zato je odličen toplotni izolator. Airgel je zelo lahek toplotno izolacijski material, ki je na voljo v obliki folije ali samolepljive folije za enostavnejšo namestitev. Vendar pa je njegova cena, v primerjavi z drugimi alternativami, dokaj visoka.

5. ThermaCork

Je naraven, obnovljiv, recikliran in biorazgradljiv toplotno izolacijski material. Ponaša se tudi z dobrimi zvočno izolativnimi lastnostmi in ne oddaja toksinov. V okolju ima negativen ogljični odtis, saj je končni izdelek narejen iz lubja hrastovih dreves.

6. Celuloza

Če se želite izogniti toksinom v vašem domu, je toplotna izolacija iz celuloze dobra izbira. Ta izolacija je sestavljena iz recikliranega časopisnega in drugega papirja. Z vgradnjo recikliranega papirja v toploti ovoj stavbe hkrati skladiščimo škodljive toplogredne pline, ki bi se sprostili ob njegovi razgradnji.

Ko gre za toplotno izolacijo ni prave ali napačne izbire, ampak obstaja veliko različnih materialov z različnimi karakteristikami, ki jih lahko uporabimo v različih tehničnih rešitvah. Zato preudarno premislite pri izbiri toplotne izolacije, ki bo ščitila vas in vaš dom.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.