Trajnostni razvoj: nekaj zabavnih anekdot iz leta 2018

Teme, ki se dotikajo trajnosti niso pogosto zabavne. Toda v letu 2018 se je nabralo nekaj zgodb, ki pripomorejo k temu, da se ob teh temah lahko tudi nasmejimo.

Električne jegulje kot obnovljivi vir energije?

Malezijski predsednik vlade je verjetno govoril v sarkazmu, ko je septembra 2018 predlagal novo obliko obnovljivega vira energije v razpravi za okroglo mizo v Kuala Lumpurju. “Elektriko proizvajajo električne jegulje,” je 93-letnik nagovoril zmedeno občinstvo, “mogoče jih bomo v prihodnosti vzrejali za to, da pridobivamo energijo.”

Izjemni svetovni popotnik

Erik Solheim, nekdanji  izvršni direktor Združenih narodov za okolje, je zapravil pol milijona dolarjev za potovanja. V svojem tweetu je sporočil, da bo še naprej zagovarjal okolje, tudi po tem, ko zapušča OZN. Morda ne bi prejel takšnega zgražanja po tej objavi, če bi pokazal večjo ponižnost, ko je oktobra 2018 objavil svoj odstop z mesta izvršilnega direktorja za okolje v OZN. Navsezadnje so revizorji ugotovili, da je v 22 mesecih porabil skoraj 500.000 $ za letalske prevoze, hotele, nasploh je zlorabil zavezujoča pravila o potovanjih in stroških, s tem pa pripomogel k nazadovanju ugleda OZN na področju okolja.

Njegov poslovilni tweet, ki je zvenel kot poslednji pozdrav odhajajočega junaka, je prejel odzive, ki si jih je najverjetneje zaslužil, med drugim: “mogoče se bo okolje izboljšalo zdaj, ko ne letiš več toliko” in “moral bi ustanoviti svojo potovalno agencijo”. Solhaim sedaj ni več toliko aktiven na tweeterju. Ga pa ljudje verjetno videvajo na letališčih, medtem ko čaka na svoj let v poslovnem razredu.

Singapur in Tesla

Maja 2018 je oboževalec Tesle iz Singapurja prosil enigmatičnega izvršilnega direktorja tega podjetja, Elona Muska, naj pripelje znana električna vozila v državo. Musk je povabilo odklonil in skritiziral singapursko vlado, češ da “ne podpira” električnih vozil. S tem je spodbudil transportnega dopisnika častnika The Straits Times, da se je razpisal o tem, zakaj so električni avtomobili Tesla enostavno … zanič (predragi, imajo omejeno izbiro modelov, bla bla bla …)

Kalašnjikov želi konkurirati Tesli

Podjetje, znano po tem, da proizvaja orožje, se je domislilo produkta, ki bi lahko rešil svet. Ruski izdelovalec orožja Kalašnjikov je v letu 2018 z javnostjo delil svojo odločitev, da bo izdeloval električne avtomobile, za katere verjamejo, da bodo konkurirali Tesli. Električni avtomobil z vgrajenimi AK47? Jamesu Bondu bi bilo všeč.

Drage azijke…

Azijec Mehmet je 57-letni ločeni bankir s posebnim okusom za ženske. S pomočjo komentarjev na spletni strani Eco-Business je iskal pošteno, ženstveno, vdovelo, poslovno naravnano azijko. “Pozdravljene, drage azijke,” je napisal,  “Želim novo ženo. Pripravljen sem. Všeč so mi gore, gozdovi, doline, hribi, morje, jezera, drevesa, vrtovi, dojenčki in živalski mladiči. Pišem pesmi in pojem. Sem miren in potrpežljiv. Želim biti tvoja desna roka.” Kdo pravi, da resnične ljubezni ni mogoče najti na spletni strani o trajnostnem razvoju?

Vodka, ki nima česa skrivati

Azijske družbe se vseskozi sprašujejo, kako svetu povedati, kako transparentne in trajnostno naravnane so. Švedska znamka vodke Absolut je v letu 2018 prinesla nekaj ustvarjalnega navdiha za prikaz transparentnosti z reklamnim oglasom. Oglas si lahko ogledate spodaj.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.