Vsak tretji avtomobil prodan na Norveškem je električen

Na Norveškem skoraj tretjina prodanih novih avtomobilov v letu 2018 deluje samo na električni pogon. Gre za nov rekord, država pa si še dodatno prizadeva prepovedati prodajo vozil na fosilna gorivi do leta 2025. Delež električnih avtomobilov se je v lanskem letu povečal na 31,2 odstotka celotne prodaje, iz 20,8 odstotka z leta 2017, prodaja bencinskih in dizelskih avtomobilov sorazmerno pada. V letu 2013 pa je bilo na Norveškem prodanih le 5,5 odstotka avtomobilov na električni pogon.

V prizadevanjih za zmanjšanje emisij ogljika in onesnaževanja zraka, Norveška za avtomobile, ki jih poganja elektrika nudi oblilo ugodnosti, kot so brezplačno parkiranje, oprostitev davka, ponuja pa tudi subvencije. Na ta način pospešujejo prehod iz dizelskih in bencinskih motorjev.

Mednarodna agencija za energijo (IEA), ki uporablja nekoliko drugačno merilo za električna vozila, ki vključuje tudi hibride, ki jih je mogoče polniti iz omrežja, pa je pokazala, da je delež teh avtomobilov leta 2017 na Norveškem bil 39 odstotni, daleč pred drugo uvrščeno Islandijo z 12 odstotkov in Švedsko s 6 odstotki. V nasprotju s tem so imeli leta 2017 električni avtomobili 2,2-odstotni delež na Kitajskem in 1,2 odstotka v ZDA, kažejo podatki IEA.

Nissanov električni avtomobil Leaf je bil lani najbolj prodajan avtomobil na Norveškem, drugi najbolj prodajani avtomobili pa so bili znamke BMW in Volkswagen. Visoko na lestvici pa je tudi bolj športni avtomobil znamke Tesla.

Pri doseganju zadanih cilijev do leta 2025 se kažejo določene omejitve, ki bodo pomembno vplivale na rast deleža električnih avtomobilov v prihodnjih letih. Veliko ljudi nima zasebnega parkirnega prostora in zato ne želijo kupiti vtičnega avtomobila, saj doma ne morejo vzpostaviti polnilnega mesta. Skeptiki tako napovedujejo, da bo Norveška morda lahko dosegla 75 odstotni tržni delež, pod pogojem, da se ohranijo davčne olajšave.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.