Zaščita pred točo: bodite pripravljeni

orchard, hail net, protection
Photo by adege on Pixabay

Toča je v letošnjem letu že večkrat klestila, v  pihodnjih mesecih pa bo zagotovo še velikokrat marsikomu ogrožala pridelek in imetje. Ker napovedi niso najbolj optimistične in se utegne v prihoodnje toča odebeliti in klestiti še pogosteje, je skrajni ča, da pred njo zavarujete svoj vrt in premoženje.

Dobra priprava vrta je osnova

Že ob pripravi vrta bodite pozorni, da rastlinam omogočite čim boljše pogoje za rast. Kakovostna prst in zadostna količina prsti ter redno gnojenje so predpogoj, poleg tega pa je dobro razmisliti, kje bomo sadili. Če gojite rastline v koritih, naj bodo takšna, da jih boste lahko v primeru neurjaali toče prestavili pod nadstrešek, težja korita pa postavite ob zid ali pod streho, da bosdo rastline na varnem.

Zaščita pred točo

Če to ni mogoče in si želite, da bi vaš pridelek ostal na varnem, je morda čas, da razmislite o postavitvi zaščite pred točo. Na ta način ne zaščitite le rastluin v visokih gredah in težkih koritih, temveč tudi zelenjavni vrt.

Če postavitev konstrukcije za rastlinjak predstavlja prevelik strošek, preprosto okoli gred v zemljo vkopljite nekaj lesenih kolov.

Preko kolov ob nevarnosti toče napnite mrežo, ki nudi zaščito pred točo. Mreža mora biti dovolj močna in dovolj gosto pletena. Vaš vrt bo na varnem. Mrežo nato odstranite in jo namestite komaj ob naslednji nevarnosti toče, saj sicer lahko povzroči, da se zemlja pod njo in rastline pregrevajo.

Namestite lahko tudi preprosto kovinsko mrežo, ki bo prav tako nudila zaščito. Ker ni tako gosto pletena, lahko ostane nameščena vse leto.

Cvetlični vrt lahko prav tako zaščitite z mrežo. Nekoliko drugače je pri sadnem drevju, ki ga je načeloma težko sproti pokrivati. Lahko pa ga ovijete v zaščitno mrežo takoj, ko se začnejo delati plodovi,ko sadje dozori, pa mrežo odstranimo. Mreža ne bo varovala le pred točo, temveč tudi pred premočnimi poletnimi sončnimi žarki in pticami, ki bi sicer okljuvale sadeže.

Kaj pa avto?

Poleg vrta se marikomu solze rosijo, ko toča udarja ob vozilo. Če nimate možnosti namestitve nadstreška za vozilo, imejte vsaj v poletnem času, ko je toča pogosteje na sporedu, nekje v bližini pripravljene stare deke, blazine in briisače. Še bolje je, da si omislite pokrivalo za vozilo, ki nudi zaščito proti toči.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekAvtomobilska industrija odkriva čar 3D tiskanja
Naslednji članekPoletni večeri pod pergolo

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.