Nadstrešek za avto: kakšnega izbrati?

Namesto klasične garaže se marsikdo za zaščito vozila odloči raje postaviti nadstrešek. Za kakšnega se odločiti?

Garaža je lahko bodisi samostojen objekt ali del osnovnega stanovanjskega objekta, a se, da bi prihranili pri stroških gradnje, marsikdo raje kot za klasično garažo, odloči za postavitev nadstreška. Pri staro gradnjah so bile garaže grajene večinoma za manjše avtomobile. Tudi v takih primerih je lahko nadstrešek odlična rešitev za zaščito avtomobila, garažo pa lahko, še posebej, če se drži osnovnega bivalnega objekta in ima po možnosti še urejen prehod v bivalni objekt, predelamo v dodatni bivalni prostor.

Nadstrešek za avtoNadstreški so lahko samostojni, lahko pa so del hiše. Velikokrat postavitev nadstreška načrtujemo sočasno z načrtovanjem stanovanjskega objekta. Ta možnost je najpreprostejša, če želimo ohraniti enoten slog, da je nadstrešek čim bolj skladen z osnovnim objektom. Postavimo ga lahko seveda tudi kasneje.

Gradbeno dovoljenje

Pri postavitvi nadstreška je dobro vedeti, da v osnovi ne potrebujete gradbenega dovoljenja. Potrebovali pa ga boste za nadstreške, ki so večji od 30 kvadratnih metrov. Pridobite ga po hitrem pridobitvenem postopku. Po novem Gradbenem zakonu, ki velja od junija 2018, je namreč gradbeno dovoljenje potrebno za gradnjo nezahtevnih objektov, a je postopek pridobitve poenostavljen. Zanje tako ne potrebujemo izdelanega projekta, investitor lahko sam uredi vlogo na predpisanem obrazcu.

Nezahtevni objekti so manjše stavbe s površino med 30 m² in 50 m² (uta, nadstrešek, lopa, garaža, drvarnica, fitnes, savna, zimski vrt, letna kuhinja, vetrolov …), nekatere ograje (od 2 in 3 m višine) ter podporni zid do 1,5 m višinske razlike. Ko postavljamo nadstrešek, je za parkiranje dveh avtomobilov popolnoma dovolj velik nadstrešek, katerega površina ne presega 30 m2. Tudi če minimalno presegamo to površino, za gradbeno dovoljenje še ni potrebno zaprositi.

Izvedbe

Nadstreški so lahko leseni, kovinski, betonski. Pri slednjih lahko ohranimo surovi beton, lahko se odločimo za dekorativne obloge, recimo ploščice, kamen. Če se odločimo za gradnjo nadstreška in ne postavitev montažnega, moramo upoštevati, da bodo stroški postavitve precej višji, prav tako pa bomo potrebovali dalj časa za samo postavitev.

Kovinski nadstreški

Običajno so nekoliko dražji od lesenih. Odvisno od velikosti nadstreška, se odločimo, ali bo strešna konstrukcija postavljena na štiri osnovne stebre ali več. Pri nadstrešku za eno vozilo so načeloma dovolj štirje stebri, pri večji različici za recimo dva avtomobila, lahko strešno konstrukcijo naslonimo na šest stebrov.

Pocinkani jekleni, inox ali aluminijasti (ti so nekoliko dražji) profili so lahko tanjši kot pri leseni izvedbi, izberemo pa lahko tudi samo barvo finalnega premaza, ter tako poskrbimo, da je nadstrešek ne le oblikovno, temveč tudi barvno usklajen z bivalnim objektom.

Najlažje za parkiranje je, če se odločimo za t.i. konzolni nadstrešek. Ti nadstreški so trenutno tudi najbolj ‘in’. Posebnost konzolnega nadstreška je, da nima prednjih stebrov, temveč so stebri le v eni smeri. Prečno je nanje pritrjena podkonstrukcija, na katero je položena kritina. Konzolni nadstreški so modernega videza, z izbiro materialov pa poskrbimo, da se lepo zlijejo z okolico.

Nadstrešek za avto

Leseni nadstreški

Za lesen nadstrešek moramo običajno najprej postaviti betonske temelje. Dobro je, da podporne stebre (4 ali več) postavimo na kovinske profile, vdelane v temelj, s katerimi stebre dvignemo od tal. Tako preprečimo, da bi lesena konstrukcija vpijala vlago s tal. Les bi začel lahko hitreje gniti. Strešna konstrukcija, ki jo položimo na podporne stebre, je tudi lesena.

Prednost lesene konstrukcije je, da se lepo zlije z okoljem in poveže z naravo, slabost pa je, da terja precej več dela za vzdrževanje kot kovinska. Les je treba zaščititi in nato zaščito redno obnavljati.

Kritina

Kritina je lahko kaljeno steklo, lahko so to panelne plošče ali pa polikarbonatne (eno- ali večslojne) plošče. Pri polikarbonatnih je nujno, da smo pri polaganju natančni. Zaradi samega raztezanja in krčenja materiala lahko prihaja do neljubega pokanja (ne dejanskega, samo zvočno) predvsem v vročem delu leta, kar je utegne biti precej nadležno. Prednost polikarbonatne kritine je, da propušča svetlobo, je tanka, lahka, a vseeno zelo odporna proti vremenskim vplivom in ne kloni hitro recimo pod težo snega pozimi. Lahko se odločite za transparentno verzijo, lahko bolj mlečno ali v katerem drugem barvnem odtenku.

Če boste postavljali nadstrešek sami, ne pozabite upoštevati rahlega padca, da bo voda pravilno odtekala, da se ne bi ob robu ob večjih nalivih ustvaril pravi slap, pa lahko namestite tudi žleb, ki bo poskrbel, da se bo voda ustrezno odvajala.

Preberite še: Mizarstvo: Cenik, trendi, ideje in preverjeni mizarji

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPrva multicomfort hiša v Sloveniji
Naslednji članekNi vseeno, katere vrste leseni pod izberete
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.