Top ideje za eko vrtnarjenje

Vrtnarjenje je že v samih osnovah organsko in zato je pomembno, da se pri tem opravilu poslužujemo okolju prijaznih in naravnih metod, kolikor le lahko. Pomembno je, da uporabimo čim manj umetnih, okolju škodljivih in nerazgradljivih snovi.

Mešana divja živa meja

Zakaj bi postavljali kovinsko ograjo ali ograjo iz umetne plastične mase? Namesto klasične ograje lahko zasadite grmičevje, ciprese, jagodičevje, recimo maline ali robide … Ko se odločate, kaj bi posadili, so grmovnice, ki imajo užitne plodove, odlična izbira. Tako združite dvoje – postavite živo mejo in poskrbite, da se boste lahko del leta sladkali.

grabljenje

Biorazgradljivi materiali

Odpadlo listje in drobne vejice naložite v biorazgradljive žaklje oziroma vreče in jih naložite na kompostnik, da se počasi razgradijo.

Divje cvetlice

Morda ne bo videti kot zelena žametna preproga, toda dobro bi bilo, če bi pustili vsaj na delu travnika divjim cvetlicam, naj v miru rastejo in cvetijo. Čebele in čmrlji jih obožujejo.

Naredite svoje tekoče gnojilo

Plevela običajno ne dajemo na kompostnik, da se ne razraste. A če niste vedeli, je lahko prav koristen, če iz njega izdelate gnojilo. V sodčku vode (lahko je deževnica) namočite plevel. Pokrijte in pustite namakati približno 6 tednov. Z domačim tekočim gnojilom zalivajte rastline na vrtu enkrat tedensko. Na približno 4-6 mesecev star plevel zamenjajte s svežim.

Zbirajte deževnico

Deževnico lahko zbirate v povsem običajnem zbiralniku vode in s tem opravite več dobrih del. V prvi vrsti boste imeli na vrtu vedno dovolj dobre vode za zalivanje, po drugi strani boste privarčevali, saj ne bo treba porabljati vode iz vodovodne napeljave.

Kompost

Kompostnik lahko kupite ali ga izdelate sami. Če pripravljate leseno ogrodje za kompostnik, naj bodo spodaj vratca, da boste lažje zajemali pripravljen kompost. Kompostnik postavite na dobro odcednih tleh oziroma dno naluknjajte, da se izognete pretiranemu gnitju snovi na dnu. Postavite ga na mesto, kjer ne bo neposredno izpostavljen soncu.

avtomatski zalivalnik na vrtu

Avtomatski zalivalnik

Z uporabo avtomatskega zalivalnika boste porabili manj vode, kot če bi uporabili klasično cev ali zalivalnik. Avtomatski zalivalnik razprši vodo enakomerno po površini. Poleg tega privarčujete tudi na času, saj med zalivanjem lahko počnete še kaj drugega.

Pozabite na plastične lončke

Sadik na dajajte v plastične lončke. Izdelate lahko kar ‘lončke’ iz časopisnega papirja. Izogibajte se uporabi pesticidov in drugih strupenih snovi na svojem vrtu. Izberite raje naravne načine. Proti polžem recimo uporabite ali jajčne lupine ali bakreni trak ali pivo.

Čebelice in čmrlji

Čebele in čmrlji so koristni že z vidika samega opraševanja. Omislite si t.i. hotel za žuželke. S tem lahko privabite koristne žuželke in zmanjšate številko škodljivih, lahko pa zmanipulirate škodljive žuželke in jih zvabite na lokacijo, nekoliko stran od vašega vrtička.žuželka na cvetlici

 

Urednica portala MojPrihranek.si

VIRCountryLiving
Prejšnji članekObiščite Marlesov dan odprtih vrat
Naslednji članekNajuspešnejši talni utrditveni sistem v Evropi
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.